Smakosze.pl Porady Moczysz bułkę na kotlety mielone w mleku, czy w wodzie? 1 patent jest o niebo lepszy
canva/Radist

Moczysz bułkę na kotlety mielone w mleku, czy w wodzie? 1 patent jest o niebo lepszy

1 kwietnia 2023

Kotlety mielone powinny być soczyste i delikatne. Na ich konsystencję i smak znacząco wpływa dodatek namoczonej bułki. Pieczywo powinno być zanurzone w mleku. Tylko wtedy sprawi, że danie zachwyci nas od pierwszego kęsa. Wyjaśniamy dlaczego.

W czym moczyć bułkę na kotlety mielone?

W wielu recepturach na kotlety mielone do mięsa dodaje się namoczoną kajzerkę. Niektórzy posiłkują się bułka tartą, lecz zwykle uzyskują dość twarde i rozpadające się danie. Jednak zanurzenie kajzerki w wodzie też nie będzie najlepszym rozwiązaniem.

Dlaczego? Bułka jedynie zmięknie, nie dostarczając przyjemnego delikatnego posmaku, Nabiał pozwoli także na pozbycie się towarzyszącego wieprzowinie zapachu, który woda jest w stanie uwydatnić.

Nikt nie robi surówki z czerwonej kapusty jak siostra Anastazja. Ten dodatek jest hitem

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Dobrze przygotowana bułka na nic się zda, jeśli do przyrządzenia dania wybierzemy zbyt chude mięso. Na kotlety mielone, które chcemy usmażyć — nie zaś ugotować na parze czy opiec — najlepsze będzie z mięso wieprzowe.

Najlepiej postawić na łopatkę czy szynkę. Jeśli chcemy, możemy ją wymieszać z mięsem wołowym. Absolutnie jedna nie łączymy jej z indykiem czy kurczakiem. Usmażone kotlety mielone, nawet mimo starań wyjdą dość suche.

Jak podawać kotlety mielone?

Ciepłą potrawę dobrze jest zaserwować z warzywnym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się ulubiona surówka albo sałatka. Jeśli do masy nie była dodawana żadna kasza, warto też podać waśnie taki produkt albo ziemniaki z wody.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na kotlety mielone. Szczególnie polecamy lekką wersję z piekarnika . Być może też skusi was receptura niewymagająca dodawania bułki i mleka .

Kotlety mielone rób z wieprzowiny.png
canva/Изображения пользователя Anders78
Niezwykły przepis na chleb Ezechiela. Wzmianka na jego temat jest nawet w Biblii
Polacy omijają je szerokim łukiem, a jest idealnym mięsem na rosół. Podkręca smak dania
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy