Moczysz bułkę na kotlety mielone w mleku, czy w wodzie? 1 patent jest o niebo lepszy
Kotlety mielone powinny być soczyste i delikatne. Na ich konsystencję i smak znacząco wpływa dodatek namoczonej bułki. Pieczywo powinno być zanurzone w mleku. Tylko wtedy sprawi, że danie zachwyci nas od pierwszego kęsa. Wyjaśniamy dlaczego.
W czym moczyć bułkę na kotlety mielone?
W wielu recepturach na kotlety mielone do mięsa dodaje się namoczoną kajzerkę. Niektórzy posiłkują się bułka tartą, lecz zwykle uzyskują dość twarde i rozpadające się danie. Jednak zanurzenie kajzerki w wodzie też nie będzie najlepszym rozwiązaniem.
Dlaczego? Bułka jedynie zmięknie, nie dostarczając przyjemnego delikatnego posmaku, Nabiał pozwoli także na pozbycie się towarzyszącego wieprzowinie zapachu, który woda jest w stanie uwydatnić.
Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Dobrze przygotowana bułka na nic się zda, jeśli do przyrządzenia dania wybierzemy zbyt chude mięso. Na kotlety mielone, które chcemy usmażyć — nie zaś ugotować na parze czy opiec — najlepsze będzie z mięso wieprzowe.
Najlepiej postawić na łopatkę czy szynkę. Jeśli chcemy, możemy ją wymieszać z mięsem wołowym. Absolutnie jedna nie łączymy jej z indykiem czy kurczakiem. Usmażone kotlety mielone, nawet mimo starań wyjdą dość suche.
Jak podawać kotlety mielone?
Ciepłą potrawę dobrze jest zaserwować z warzywnym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się ulubiona surówka albo sałatka. Jeśli do masy nie była dodawana żadna kasza, warto też podać waśnie taki produkt albo ziemniaki z wody.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na kotlety mielone. Szczególnie polecamy lekką wersję z piekarnika . Być może też skusi was receptura niewymagająca dodawania bułki i mleka .