Nikt nie robi surówki z czerwonej kapusty jak siostra Anastazja. Ten dodatek jest hitem
Surówka z czerwonej kapusty może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że skorzystacie z przepisu siostry Anastazji i połączycie smakowite warzywo z jasnymi winogronami. Słodycz owocu doskonale podkreśli smak obiadowego rarytasu. Musicie spróbować.
Przepis na wyborną surówkę z czerwonej kapusty
Wzbogacona o słodkie winogrona surówka z kapusty czerwonej jest bardzo prosta w wykonaniu, a świetnie podkreśli smak niejednego obiadu. Skusi nie tylko amatorów smaku tego warzywa.
Składniki:
- 1 niezbyt duża główka kapusty czerwonej
- 300 g jasnych winogron, najlepiej bezpestkowych
- 1 średnie jabłko o winnym smaku
- 1 cytryna
- 1 pęczek koperku
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Siostra Anastazja dodaje winogrona
Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania kapusty. Możemy ją też zetrzeć na tarce o większych oczkach. Warzywo umieszczamy w dużej misce. Z umytym jabłkiem postępujemy podobnie, usuwając wcześniej skórkę.
Winogrona także płuczemy, przekrawamy każdą sztukę na pół. Dodajemy do sałatki wraz z posiekanym starannie koperkiem. Z cytryny wyciskamy sok i łączymy go z oliwą. Z tak przygotowanym sosem łączymy surówkę.
Jak podać surówkę siostry Anastazji?
Słodziutka surówka będzie idealna do lekko pikantnych dań np. do kotletów z wyraziście doprawioną panierką. Możecie też podać ją do delikatnych pulpetów czy potraw wegetariańskich.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smaczne surówki. Szczególnie polecamy prostą kompozycję na bazie marchewki — smakuje lepiej niż w niejednej restauracji. Sprawdźcie też znakomity przepis na wyrazistą surówkę z pora.
Źródło: Wielka księga siostry Anastazji wyd WAM