Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy omijają je szerokim łukiem, a jest idealnym mięsem na rosół. Podkręca smak dania

Polacy omijają je szerokim łukiem, a jest idealnym mięsem na rosół. Podkręca smak dania

Rosół
canva/beats3

Rosół nie musi być przyrządzany na mięsie z kury. Znakomitą zupę uzyskamy też, korzystając z gęsiny. Zdradzamy niezawodny i bardzo prosty przepis. Raz spróbujecie, a zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście to danie inaczej.
 

Jakie mięso można wykorzystać do sporządzenia rosołu?

Najczęściej wybieranym mięsem na rosół jest kurczak. Sięgamy zarówno po całą kurę, jak i jedynie po skrzydełka czy ćwiartki. Niektórzy tez nie pogardzają dodatkiem podrobów. W wielu przepisach też stawia się na dodatek wołowiny np. w postaci szpondra czy pręgi.

Nieliczni jednak sięgają po mniej popularne gatunki ptactwa takie, jak i indyka czy gęś. Ta ostatnia pozwala przygotować bardzo esencjonalną zupę, która z dodatkiem domowego makaronu smakuje wprost obłędnie. Warto się skusić.

Niebywałe, ile kosztuje sernik w cateringu wielkanocnym Anny Korcz. Cena wbija w fotel

Przepis na wyborny rosół z gęsi

Do zrobienia pełnego smaku tradycyjnego rosołu nie potrzeba wiele. Danie przyrządzone na gęsi będzie jednak miało o wiele głębszy smak i znacznie więcej cennych składników odżywczych. Warto je sobie zaserwować zwłaszcza podczas przeziębienia — szybko postawi nas na nogi.

Składniki:

  • 2,5 litra zimnej wody
  • mięso z gęsi: 1 korpus, 2 skrzydełka, szyja oraz 1 udko
  • 2 średnie marchewki
  • 1 drobna pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część małego pora
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Jak zrobić rosół z gęsi? Przepis jest bardzo prosty

Mięso gęsi umieszczamy w dużym garnku i wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, w trakcie usuwając szumy.

Po około 90 minutach dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i selera. Wrzucamy też czosnek bez łupiny, opaloną w płomieniu cebulę i przyprawy, czyli ziele angielskie, liście laurowe, i pieprz ziarnisty.

Gotujemy przez kolejne 90 minut, a na 15 minut przed końcem dodajemy dokładnie opłukanego pora. Przed podaniem z rosołu wyjmujemy warzywa oraz mięso, całość przecedzamy i doprawiamy.

Jak podać rosół z gęsi?

Taką odsłonę tradycyjnej zupy serwujemy podobnie jak wywary bazujące na kurze, czyli z makaronem krajanką, posiekaną natką pietruszki i talarkami ugotowanej marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję z kurkumą i imbirem. Być może skusi was też odsłona z dodatkiem pieczonych warzyw o bardzo głębokim smaku.

Mięso na rosół.png
canva/Dar1930