Smakosze.pl Porady Mój dziadek przechowuje marchew tylko tak. W środku zimy będzie świeża jak prosto z ziemi
Fot. Canva/Ekaterina79

Mój dziadek przechowuje marchew tylko tak. W środku zimy będzie świeża jak prosto z ziemi

29 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Latem wszystkie warzywa i owoce smakują, nie inaczej jest z marchewkami. Zimą z reguły mamy dostęp do produktów ze szklarni lub importowanych, którym wiele brakuje. Mój dziadek ma jednak patent na przechowywanie marchewek.

Jego trik jest banalny, działa długimi miesiącami i pozwala cieszyć się wybornym smakiem niemal do wiosny. Co więcej, nie wymaga on posiadania piwnicy czy ziemianki - dlatego to idealne rozwiązanie dla mieszkających w blokach, bez dostępu do takich miejsc.

Marchewka świeża długie miesiące

Każdy z nas spotkał się z problemem krótkiej daty przydatności warzyw. Szczególnie dotyczy to tych z marketu. Często wystarczy tylko kilka dni, aby marchewki , pietruszki czy ziemniaki zrobiły się sflaczałe i nieapetyczne.

Dzieje się tak między innymi dlatego, że czas od zebrania z pola danego produktu, do wystawienia na marketowej półce jest długi. Klienci nie wiedzą też jak długo trwała dostawa czy przechowywanie w magazynie, za co płacą później szybkim psuciem się towaru.

Marchewka
Fot. Canva
Wrzuć na patelnię i usmaż schabowe. Wystarczy szczypta, a olej nie będzie pryskać

Jak długo przechowywać marchewki?

Podstawą są oczywiście warzywa z dobrego i zaufanego źródła - tak można mieć, chociaż częściową pewność, że asortyment jest świeży i najlepszej jakości. Oczywiście na pierwszym miejscu powinny być dary z własnego ogródka, bo w ten sposób znamy każdy etap uprawy marchwi.

Gdy mamy już wybrane i zakupione warzywa, czas na skonstruowanie małego magazynu. Mój dziadek robił tak przez lata, a jego marchewki uchodziły za najświeższe i najsmaczniejsze . Do projektu potrzebujesz dużego plastikowego pojemnika i trochę ziemi. Z takim zestawem, korzenie wytrwają mnóstwo czasu.

Sposób na długie przechowywanie marchewek

Na dnie pojemnika rozsyp odrobinę ziemi i ułóż na niej marchewki . Ważne, aby te nie stykały się ze sobą. Przysyp je ziemią i powtarzaj proces, aż wypełnisz całość.

Mój dziadek ustawia pojemnik w piwnicy, jednak sprawdzi się każde inne miejsce, w którym jest sucho, ciemno i stosunkowo wilgotno.

Pamiętaj, by nie myć warzyw wodą, a wyczyścić je tylko na sucho. Inaczej mogą bardzo szybko ulec zepsuciu. Warto również odciąć z nich końcówkę, żeby nie puszczały natki w czasie magazynowania.

Marchewka
Fot. Canva
Weź dynię, galaretkę i jabłka. Słodkie przetwory nie mają sobie równych
Tłumy ruszyły do Biedronki. Kawa i mleko za darmo, ceny cukru i jajek szokują
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy