Smakosze.pl

canva/SusahHSmith

Nie tylko ogórki i buraki. Kiszona marchewka jest prawdziwą bombą witaminową

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kiszona marchewka jest pełna smaku i cennych wartości odżywczych. Bije na głowę ogórki czy buraki, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Warto przygotować ten specjał i sięgać po niego w ramach zdrowej przekąski czy stosować jako urozmaicenie sałatek lub kanapek.
 

Przepis na kiszoną marchewkę

Kiszonki są zdrowe i niezwykle cenne. Zwłaszcza zimą warto po nie sięgać, by wzbogacić swoją dietę w produkty wzmacniające odporność. Sezonowe warzywo, jakim jest marchewka, świetnie nadaje się do sporządzenia istnej bomby witaminowej. Smakiem nie zawiedzie.

Składniki:
  • 500 g obranej marchewki
  • 1 łyżka soli niejodowanej na 1 litr wody
  • Przyprawy (na 1 słoik):
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 baldach kopru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Sałatka jajeczna

Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kiszoną marchewkę? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia marchewek w cienkie słupki. Do słoików wkładamy koper, zmiażdżony trzonkiem noża czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Upakowujemy też marchewkę.

Całość zalewamy solanką wykonaną z ciepłej wody i soli niejodowanej. Marchewka musi być całkowicie przykryta płynem. Naczynia zakręcamy i ustawiamy na spodeczkach w ciemnym, lecz niezbyt chłodnym miejscu.

Pozostawiamy na 10 do 14 dni. W tym czasie sprawdzamy smak kiszonki i przenosimy do lodówki, by zatrzymać dalszą fermentację, jeśli nam odpowiada.

Jak podać kiszoną marchewkę?

Przysmak można po prostu chrupać. Równie dobrze jednak sprawdzi się jako urozmaicenie obiadu lub dodatek do aksamitnego hummusu. Możecie też wykorzystać go jako element zdrowych rollosów z tortilli albo wyrazisty element sałatki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne kiszonki. Polecamy klasyk w postaci kiszonej kapusty . Być może skusi was też patent na przygotowanie rzodkiewki w tej odsłonie.

Kiszona marchewka jest pyszna.png
canva/Fudio
Rosół z chrzanem

Babcia dodaje do rosołu ostry dodatek. Przypisuje mu się ogrom właściwości

CZYTAJ DALEJ
Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy?

Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Ceny dań zaskakują

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >