Weź dynię, galaretkę i jabłka. Słodkie przetwory nie mają sobie równych
Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku.
Przetwory z dynii doskonałe na zimę
Lato nieubłaganie zbliża się do końca, więc to dobry czas, aby poznać sposoby na przetwory z dyni. Za kilka tygodni pojawią się pierwsze okazy tego warzywa, a mało kto wie, jak wiele można z niego przygotować. Oprócz smacznej zupy można przygotować także dżem z dyni.
Choć przyrządza się go z warzywa, jest słodki i bardzo smaczny. Koniecznie poznaj przepis i kiedy przyjdzie pora, zrób według ten dżem na zimę. To jeszcze nigdy nie było aż taka łatwe.
Te kotlety mogą jeść królowe i królowie, są tak doskonałeTylko kilka składników na dżem z dynii
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście dynia. Musi być dojrzałą i świeża, a dżem na zimę wyjdzie doskonały. Oprócz warzywa potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je wszystkie, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby sprawdzić ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że nie pominiesz potrzebnego produktu.
Składniki:
- 2 kg dynii
- 2 kg jabłek
- 1 kg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- woda
Przepis na dżem z dynii
Przygotowanie dżemu rozpocznij od obrania jabłek i dyni ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne i oba składniki pokrój na małe kawałki. Jabłka włóż do jednego garnka, a dynie do drugiego. Do każdego wlej odrobinę wody. Gotuj je, do momentu aż się rozpadną.
Następnie wymieszaj oba składniki, wsyp cukier, cukier waniliowy oraz galaretkę. Wymieszaj i smaż, aż dżem zgęstnieje. Gotowy przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Dżem w słoikach poddaj 20-minutowej pasteryzacji. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
Sprawdź także, co spotkało Polaka we Włoskiej restauracji oraz dowiedz się, czy można umieszczać magnesy na lodówce.