Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź dynię, galaretkę i jabłka. Słodkie przetwory nie mają sobie równych
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.08.2024 08:40

Weź dynię, galaretkę i jabłka. Słodkie przetwory nie mają sobie równych

dynia
Fot. Canva/Will Sarep

Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku. 

Przetwory z dynii doskonałe na zimę

Lato nieubłaganie zbliża się do końca, więc to dobry czas, aby poznać sposoby na przetwory z dyni. Za kilka tygodni pojawią się pierwsze okazy tego warzywa, a mało kto wie, jak wiele można z niego przygotować. Oprócz smacznej zupy można przygotować także dżem z dyni.

Choć przyrządza się go z warzywa, jest słodki i bardzo smaczny. Koniecznie poznaj przepis i kiedy przyjdzie pora, zrób według ten dżem na zimę. To jeszcze nigdy nie było aż taka łatwe. 

dynia.jpg
Fot. Canva/stevepb
Te kotlety mogą jeść królowe i królowie, są tak doskonałe

Tylko kilka składników na dżem z dynii

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście dynia. Musi być dojrzałą i świeża, a dżem na zimę wyjdzie doskonały. Oprócz warzywa potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je wszystkie, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby sprawdzić ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że nie pominiesz potrzebnego produktu. 

Składniki:

  • 2 kg dynii
  • 2 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • woda

Przepis na dżem z dynii

Przygotowanie dżemu rozpocznij od obrania jabłek i dyni ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne i oba składniki pokrój na małe kawałki. Jabłka włóż do jednego garnka, a dynie do drugiego. Do każdego wlej odrobinę wody.  Gotuj je, do momentu aż się rozpadną. 

Następnie wymieszaj oba składniki, wsyp cukier, cukier waniliowy oraz galaretkę. Wymieszaj i smaż, aż dżem zgęstnieje. Gotowy przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Dżem w słoikach poddaj 20-minutowej pasteryzacji. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Sprawdź także, co spotkało Polaka we Włoskiej restauracji oraz dowiedz się, czy można umieszczać magnesy na lodówce

dżem.jpg
Fot. Canva/CarlaNichiata