Ta surówka pasuje do każdego obiadu, wystarczy marchewka i 2 dodatki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Zdrowa surówka nie musi zawierać dużej liczby warzyw. W jesiennych kompozycjach warto postawić na marchewkę, która nie tylko jest tania, ale też smakuje doskonale. Wystarczy dodać do niej dwa inne frykasy, by uzyskać znakomity dodatek do dań głównych. W restauracji takiego nie zjecie.
Marchewka będzie smakowała lepiej niż kiedykolwiek
Bardzo lubię marchewkę. Niepozorne, pomarańczowe warzywo nie tylko obfituje w wiele cennych składników odżywczych, ale tez ma przyjemny lekko słodki smak. To sprawia, że doskonale łączy się z wieloma innymi produktami.
W ostatnim czasie stawiam na surówkę, w której do marchewki trafiają jeszcze dwa inne składniki. Warzywny miks świetnie wspiera organizm w walce z przeziębieniami i jest tak smaczny, że mało kto go odmówi. Koniecznie sprawdźcie przepis. Znajdziecie go w dalszej części artykułu.
Tyle na bazarze zapłacisz za jedną kanię. Nawet mięso na schabowego jest tańsze, to już przesadaZnakomita surówka z trzech składników
Bazą do surówki jest marchewka, która obfituje w karoteny. Ich wchłanianie jest lepsze, gdy w organizmie obecny jest tłuszcz. Dlatego też dodamy do rarytasu majonez.
Smak natomiast podkręcimy czosnkiem, który słynie z właściwości bakteriobójczych i przeciwwirusowych. Lepszego połączenia walorów wymyślić się nie dało.
Składniki:
- 6 średnich marchewek
- 6 ząbków czosnku
- 50 g majonezu np. takiego
Trzy główne składniki surówki są łatwo dostępne. Majonez zdecydowanie polecam zrobić samodzielnie — macie wtedy pełną kontrolę nad smakiem i jakością. Taki pomysł wcale nie wydłuży przygotowania dodatku.
Jak zrobić pyszną surówkę z marchewki? Dodajcie 2 produkty
Marchewkę myję i obieram. Czyste obierki zachowuję do bulionu resztkowego, a warzywo ścieram na tarce o większych oczkach wprost do dużej miski.
Podobnie postępuję z obranym z łupiny czosnkiem, z tą różnicą, że wybieram tarkę o mniejszych otworach. Na koniec dodaje majonez i mieszam surówkę dokładnie. W razie potrzeby doprawiam ją solą.
Jak podawać surówkę z marchewki?
Wyrazisty warzywny miks świetnie pasuje zarówno do klasycznych dań mięsnych, jak i roślinnych kąsków z seitana czy wegetariańskich kotletów jajecznych.
Z marchewki zrobicie nie tylko surówkę. Jest idealnym materiałem na delikatne warzywne pulpety. Polecam także smakowity dodatek do obiadu w postaci kremowej marchewki z groszkiem.