Mój pasztet z cukinii słynie w całej rodzinie. Zawsze dodaję do niego łyżeczkę tej przyprawy
Pasztet z cukinii smakuje na ciepło i na zimno. Ten pyszny domowy wyrób zachwyca dzięki pewnemu składnikowi. Tajemnicą smaku pasztetu z cukinii jest przyprawa, którą dodaję do tego warzywnego smakołyku.
Tajemnica smaku pasztetu z cukinii
Pasztet z cukinii już dawno stał się hitem w moim domu. Rodzina za nim przepada, a ja dość często go przyrządzam. Ten smaczny wyrób jest znakomity na ciepło, ale też na zimno. Wyróżnia się dość wyrazistym smakiem, który oczarował moją rodzinę. Wszystko dzięki przyprawie gyros, którą dodaję podczas przygotowywania pasztetu z cukinii .
Dzięki przyprawie gyros pasztet zyskuje charakterystyczny, nieco korzenny smak. Nadaje też ona nutki słodyczy i lekkiej goryczki. Całość smakuje, że palce lizać . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Damian kuchnia od kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Składniki:
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- ¾ szklanki mąki semolina (lub kaszy manny)
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie pasztetu zacznij od przekrojenia cukinii wzdłuż i pozbycia się gniazd nasiennych. Cukinię zetrzyj na tarce razem ze skórą i posól . Wymieszaj i odstaw ją na 20 minut. W tym czasie przygotuj warzywa. Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż je na oleju. Odciśnij cukinię i dołóż do niej startą marchewkę.
Wsyp semolinę lub kaszę manną. Wlej olej rzepakowy, wsyp słodką paprykę i przyprawę gyros. Teraz dołóż podsmażoną cebulę z czosnkiem . Składniki wymieszaj, a gdy cebule się schłodzi, dopiero wtedy wbij jajka. Dodaj sól, pieprz i wszystko wymieszaj.
Pasztet z cukinii, że palce lizać
Posiekaj koperek, ale możesz użyć natki pietruszki. Dodaj do masy i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni . Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut .
Po upływie tego czasu pasztet wyjmij i podawaj. Pasztet z cukinii z przyprawą gyros jest pyszny, dość ostry, nieco korzenny i aż prosi się o dokładkę . Podaj go na obiad lub na kolację a każdy zje go z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić surówkę kopenhaską do obiadu. Podawaliśmy też przepis na marchewkę, która wygląda jak kluski śląskie.