Smakosze.pl Przepisy Mój pasztet z cukinii słynie w całej rodzinie. Zawsze dodaję do niego łyżeczkę tej przyprawy
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Mój pasztet z cukinii słynie w całej rodzinie. Zawsze dodaję do niego łyżeczkę tej przyprawy

7 sierpnia 2024

Pasztet z cukinii smakuje na ciepło i na zimno. Ten pyszny domowy wyrób zachwyca dzięki pewnemu składnikowi. Tajemnicą smaku pasztetu z cukinii jest przyprawa, którą dodaję do tego warzywnego smakołyku.

Tajemnica smaku pasztetu z cukinii

Pasztet z cukinii już dawno stał się hitem w moim domu. Rodzina za nim przepada, a ja dość często go przyrządzam. Ten smaczny wyrób jest znakomity na ciepło, ale też na zimno. Wyróżnia się dość wyrazistym smakiem, który oczarował moją rodzinę. Wszystko dzięki przyprawie gyros, którą dodaję podczas przygotowywania pasztetu z cukinii .

Dzięki przyprawie gyros pasztet zyskuje charakterystyczny, nieco korzenny smak. Nadaje też ona nutki słodyczy i lekkiej goryczki. Całość smakuje, że palce lizać . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Damian kuchnia od kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

pasztet z cukinii
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Zapomnij o jajecznicy i omlecie. Ten sposób na śniadanie bije je na głowę

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • ¾ szklanki mąki semolina (lub kaszy manny)
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie pasztetu zacznij od przekrojenia cukinii wzdłuż i pozbycia się gniazd nasiennych. Cukinię zetrzyj na tarce razem ze skórą i posól . Wymieszaj i odstaw ją na 20 minut. W tym czasie przygotuj warzywa. Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż je na oleju. Odciśnij cukinię i dołóż do niej startą marchewkę.

Wsyp semolinę lub kaszę manną. Wlej olej rzepakowy, wsyp słodką paprykę i przyprawę gyros. Teraz dołóż podsmażoną cebulę z czosnkiem . Składniki wymieszaj, a gdy cebule się schłodzi, dopiero wtedy wbij jajka. Dodaj sól, pieprz i wszystko wymieszaj.

Pasztet z cukinii, że palce lizać

Posiekaj koperek, ale możesz użyć natki pietruszki. Dodaj do masy i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni . Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut .

Po upływie tego czasu pasztet wyjmij i podawaj. Pasztet z cukinii z przyprawą gyros jest pyszny, dość ostry, nieco korzenny i aż prosi się o dokładkę . Podaj go na obiad lub na kolację a każdy zje go z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić surówkę kopenhaską do obiadu. Podawaliśmy też przepis na marchewkę, która wygląda jak kluski śląskie.

pasztet z cukinii
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Dietetyk powiedział głośno prawdę o jajkach. O ich wpływie na mózg większość osób nie ma pojęcia
Żadne masło, żaden olej. Najlepsza zasmażka wychodzi na tym produkcie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy