Zapomnij o jajecznicy i omlecie. Ten sposób na śniadanie bije je na głowę
Nie masz pomysłu na śniadanie? Poznaj przepis dzięki, któremu z jajek przygotujesz danie o wiele smaczniejsze niż jajecznica. Wypróbuj go na śniadanie, a rodzina nie będzie mogła się nadziwić. Uważaj, bo smak zachwyci ich tak bardzo, że będziesz robiła je niemal codziennie.
Jajecznica to przeszłość
Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia. Powinno być syte i dostarczać cennej energii na pierwszą połowę dnia. Dla wielu najlepszym i najszybszym daniem jest jajecznica. Okazuje się jednak, że z jajek można przygotować coś innego i równie smacznego.
Jest nim włoska frittata. Danie nieco przypomina omlet, ale jest o wiele smaczniejszą i ciekawszą propozycją na śniadanie. Z tym przepisem przyrządzisz ją w łatwy i szybki sposób.
Żadne masło, żaden olej. Najlepsza zasmażka wychodzi na tym produkcieJajka to podstawa
Frittata składa się przede wszystkim z jajek, ale potrzebny jest również boczek, ser i kilka warzyw. Z takiego połączenia wychodzi syte i pełnowartościowe śniadanie, czyli takie, jak być powinno. Wszystkie produkty poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Przygotuj je wszystkie, a później zrób z nich doskonałe danie. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału OJPOP, który znajdziesz na YouTube.
Składniki:
- 8 jajek
- 50 g wędzonego boczku
- 5 plastrów żółtego sera
- 8 pieczarek
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek szczypioru
- pieprz
- sól
Frittata - przepis
Na patelni rozpuść masło. Pokrojony w cienkie plastry boczek ułóż na patelni i podsmaż go. Po chwili dodaj posiekaną w piórka cebulę i pokrojone w plastry pieczarki.
Co jakiś czas przemieszaj składniki. Gdy składniki się przyrumienią, wsyp pokrojonego w kostkę pomidora.
Całość przypraw pieprzem, solą i przemieszaj. Do miski wbij jajka i roztrzep je. Następnie wlej je na patelnię, a na wierzchu ułóż plastry sera oraz rozum posiekany szczypiorek. Patelnię przykryj pokrywką. Danie smaż, do momentu ścięcia jajek i roztopienia sera. Firttatę krój na kawałki i podawaj na śniadanie. Sprawdź przepis na domową chałwę oraz zobacz, co Wachowicz dodaje do babki ziemniaczanej.