Mój sos czosnkowy smakuje jak w restauracji. Poznałam sekretny dodatek kucharzy
Sos czosnkowy jest idealnym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie podkręca smak wielu dań uwielbianych przez Polaków. Nie każdy jednak zna sekretny składnik, który warto do niego dodać, aby smakował, jak z rąk zawodowego kucharza. Przeczytajcie ten przepis, a przetrzecie oczy ze zdumienia.
Tego do sosu czosnkowego do tej pory nie dodawałaś
Na sos czosnkowy składa się zaledwie kilka produktów. Można zrobić go na śmietanie, jogurcie lub z dodatkiem majonezu. Prawdziwy sekret tkwi jednak w odpowiednim doborze przypraw. Sól i pieprz to nie wszystko, o czym należy pamiętać.
Co zatem wchodzi w skład idealnego sosu czosnkowego? Sekretem kucharzy okazuje się cukier. Odrobina słodyczy idealnie podkręca smak całości. Kto raz tego spróbuje, nie będzie robił inaczej.
Przepis na sos czosnkowy jak z restauracji
Składniki:
- 4 czubate łyżki śmietany 18%
- 203 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier puder
Błyskawiczny i pyszny sos czosnkowy krok po kroku
Śmietanę na sos czosnkowy przełóż do miski . Dodaj do niej majonez. Czosnek obierz z łupin i przepuść przez praskę .
Składniki sosu dokładnie wymieszaj . Dopraw je do smaku dolą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj niewielką szczyptę cukru pudru . Wszystko razem połącz.
Sos czosnkowy przykryj i wstaw do lodówki . Poczekaj 15-20 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ewentualnie dopraw jeszcze do smaku . Podawaj jako dodatek do ulubionych dań i przekąsek . Nie każdy wie, że tej części czosnku lepiej nie spożywać . Nigdy nie widziałam prostszego patentu na obieranie czosnku .