Smakosze.pl Przepisy Mój sos czosnkowy smakuje jak w restauracji. Poznałam sekretny dodatek kucharzy
Canva / Radist

Mój sos czosnkowy smakuje jak w restauracji. Poznałam sekretny dodatek kucharzy

3 listopada 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sos czosnkowy jest idealnym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie podkręca smak wielu dań uwielbianych przez Polaków. Nie każdy jednak zna sekretny składnik, który warto do niego dodać, aby smakował, jak z rąk zawodowego kucharza. Przeczytajcie ten przepis, a przetrzecie oczy ze zdumienia.

Tego do sosu czosnkowego do tej pory nie dodawałaś

Na sos czosnkowy składa się zaledwie kilka produktów. Można zrobić go na śmietanie, jogurcie lub z dodatkiem majonezu. Prawdziwy sekret tkwi jednak w odpowiednim doborze przypraw. Sól i pieprz to nie wszystko, o czym należy pamiętać.

Co zatem wchodzi w skład idealnego sosu czosnkowego? Sekretem kucharzy okazuje się cukier. Odrobina słodyczy idealnie podkręca smak całości. Kto raz tego spróbuje, nie będzie robił inaczej.

cukier.jpg
Canva / etienne voss
Rogaliki z czekoladą robię tylko według przepisu siostry Anastazji. Znikają z półmiska z mgnieniu oka

Przepis na sos czosnkowy jak z restauracji

Składniki:

  • 4 czubate łyżki śmietany 18%
  • 203 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier puder

Błyskawiczny i pyszny sos czosnkowy krok po kroku

Śmietanę na sos czosnkowy przełóż do miski . Dodaj do niej majonez. Czosnek obierz z łupin i przepuść przez praskę .

Składniki sosu dokładnie wymieszaj . Dopraw je do smaku dolą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj niewielką szczyptę cukru pudru . Wszystko razem połącz.

Sos czosnkowy przykryj i wstaw do lodówki . Poczekaj 15-20 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ewentualnie dopraw jeszcze do smaku . Podawaj jako dodatek do ulubionych dań i przekąsek . Nie każdy wie, że tej części czosnku lepiej nie spożywać . Nigdy nie widziałam prostszego patentu na obieranie czosnku .

czosnek do sosu.jpg
Canva / Amarita
Genialny patent na karpia. Robię tak co roku i oszczędzam dziesiątki złotych
Uboga w minerały i nafaszerowana hormonami. Tej ryby lepiej nie kupuj
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy