Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rogaliki z czekoladą robię tylko według przepisu siostry Anastazji. Znikają z półmiska z mgnieniu oka
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.11.2023 21:01

Rogaliki z czekoladą robię tylko według przepisu siostry Anastazji. Znikają z półmiska z mgnieniu oka

najlepsze rogaliki z czekoladą
YouTube / Kulinarne przygody ; ARTUR BARBAROWSKI / East News

Kto robi najlepsze rogaliki z czekoladą? Nie da się ukryć, że siostra Anastazja ma w tym temacie ogromne doświadczenie. Od kiedy spróbowałam jej przepisu, nie zawracam sobie głowy szukaniem innego. Łakocie smakują mi, jak żadne inne.

Rogaliki siostry Anastazji są najlepsze

Przygotowanie rogalików z nadzieniem z czekolady nie jest trudną sztuką. Aby wyszły wyśmienite, konieczne jest jednak idealne dobranie proporcji i składników. Ta sztuka udała się siostrze Anastazji, jak nikomu wcześniej. Kto raz spróbuje tych rogalików, będzie do nich wracać ciągle.

Na idealne rogaliki składa się ciasto i oczywiście nadzienie. Jedno i drugie uwielbiana kucharka dopracowała do perfekcji. Delikatne ciasto okalające czekoladowe nadzienie jest tak pyszne, że raz dwa znika z talerza. Przekonajcie się o tym sami, robiąc ten pyszny i prosty wypiek.

wałkowanie ciasta na rogaliki.jpg
Canva / sergeyskleznev
Nie ma lepszej zupy na pochmurne, jesienne wieczory. Wszystko przez 2 nietypowe dodatki

Przepis na wyśmienite rogaliki siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 200 g masła
  • 180 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • 14 g suchych drożdży
  • 30 g cukru pudru

Składniki na nadzienie:

  • czekolada mleczna, gorzka lub deserowa

Jak zrobić najlepsze na świecie rogaliki?

Przygotuj zaczyn drożdżowy do rogalików. Do miski włóż śmietanę, cukier oraz suche drożdże. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj mąkę i miękkie masło. Wszystko razem wymieszaj hakami miksera. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, owiń luźno w folię i włóż do lodówki. Powinno tam leżakować przez 2 godziny.

Gotowe ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu. Podziel go na 8 różnych trójkątów. Na każdym trójkącie połóż 1 lub 2 kostki czekolady. Na koniec zawijaj je od najszerszej strony aż do końca (tak, aby końcówka znalazła się pod spodem rogalika).

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Rogaliki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzymaj w piekarniku przez ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź i udekoruj cukrem pudrem lub ulubioną polewą. Siostra Anastazja podzieliła się wybitnym przepisem na ciasto bez pieczenia. Jej tajny sos do surówki zasmakuje absolutnie każdemu.

gotowe rogaliki.jpg
Canva / Luisrftc

Źródło: smaker