Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przekrój czosnek na pół i podgrzej go w mikrofalówce. Za chwilę nie uwierzysz własnym oczom
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.10.2023 17:21

Przekrój czosnek na pół i podgrzej go w mikrofalówce. Za chwilę nie uwierzysz własnym oczom

przekrajanie czosnku
Materiał YouTube z kanału Webspoon PL

Ostatnio odkryłam niesamowitą sztuczkę. Chodzi o świetny sposób na obieranie czosnku. Potrzebujesz jedynie ostrego noża i kuchenki mikrofalowej. Żałuję, że poznałam ten trik dopiero teraz.

Obieranie czosnku? To łatwiejsze, niż myślisz

Czosnek jest nieodłącznym warzywem w polskiej kuchni. Używamy go do niemal wszystkich potraw, które wychodzą spod naszej ręki. Niestety aby móc cieszyć się jego aromatem, musimy spełnić przykry obowiązek. Chodzi oczywiście o obieranie.

Wyłuskanie z łupiny 1 czy 2 ząbków to żaden problem. Co jednak w sytuacjach, gdy potrzebujemy całej główki, lub nawet większej ilości tego specjału? Zapomnij o bolących palcach i straconym czasie. Podgrzej czosnek w mikrofali i ciesz się wolnym czasem w kuchni.

czosnek.jpg
Canva / cglade
Kroję uwielbiane warzywo i obtaczam je w pysznej panierce. Taką ciepłą przekąskę mogłabym jeść codziennie

Jak szybko i skutecznie obrać czosnek?

Obieranie czosnku nie musi być czasochłonne. Aby przyspieszyć tę czynność, wystarczy nóż i kuchenka mikrofalowa. W kilka sekund uporasz się bez trudu z całą główką. Jak tego dokonać? Zdradzamy poniżej.

Na początku weź główkę czosnku i połóż ją na desce do krojenia. Następnie przekrój ją na pół w poprzek. Zarówno dolną jak i górną cześć warzywa połóż rozcięciem w dół na niewielkim talerzyku.

Talerz z czosnkiem włóż do mikrofalówki. Nastaw zegar urządzenia na 10 sekund. Po upływie tego czasu wyjmij całość z kuchenki. Już za chwilę cały czosnek będzie obrany.

 

Nie ma lepszej metody na obieranie czosnku

Ostrożnie, aby się nie poparzyć, połóż czosnek na desce do krojenia. Przecięcie powinno znajdować się na dole. Teraz złap za ogonek i pewnym ruchem wyciśnij ząbki z łupinek. Tak samo postąp z drugą częścią warzywa.

Po wpływem ciepła ząbki stają się nieco śliskie. Dzięki temu bez trudu oddzielają się od okalającej je skórki. Tym sposobem w dosłownie chwile można obrać całą główkę. Koniecznie sprawdź ten sposób w swojej kuchni. Czy wiesz, jaką ukrytą funkcję ma praska do czosnku? To popularne warzywo sprawdzi się w sam raz w pysznej i prostej zapiekance.

obieranie czosnku.jpg
Materiał YouTube z kanału 5-Minutowe Sztuczki DIY