Smakosze.pl Przepisy Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Fot. Canva/arfo

Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji

14 listopada 2024

Wiadomo, że przepisy od babci gwarantują doskonały smak. Tak też właśnie jest z recepturą na surówkę z pora, jabłka i marchewki. Wychodzi lepsza niż z restauracji, a robi się ją w jedną chwilę.

Surówka lepsza niż w restauracji

Surówka z przepisu mojej babci nie ma sobie równych. Jest prosta, ale bardzo smaczna. Pasuje właściwie do każdego dania obiadowego. Smakuje też z kanapką i można ją zabrać do szkoły lub pracy. Tę pyszną i zdrową surówkę robię z pora, jabłka i marchewki .

Ma nieco ostry smak, ale też pełna jest delikatnych nut. Z dodatkiem majonezu lub jogurtu naturalnego smakuje, że palce lizać . Robi się ją raz- dwa i równie szybko znika z talerzy. Poniżej zamieszczam przepis na surówkę lepszą niż w restauracji.

surówka
Fot. Canva/arfo
Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąć

Jak zrobić surówkę z pora, jabłka i marchewki?

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie surówki zacznij od pokrojenia pora w krążki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . W podobny sposób zetrzyj jabłko.

Następnie składniki wymieszaj, dołóż majonez lub jogurt . Ja podobnie jak babcia robię te surówkę z majonezem, jednak nie daję go dużo. Nie używam ani soli, ani pieprzu, bo surówka najlepiej smakuje bez przypraw.

Surówka prosta i pyszna

Surówka z pora, jabłka i marchewki będzie smakować całej rodzinie. Pasuje do dań mięsnych, ale też wegetariańskich . Można ją podać do obiadu, kolacji lub zjeść na drugie śniadanie. W każdym wydaniu dostarczy smaku i witamin.

Jej zaletą jest prostota przygotowania . Kilka minut wystarczy, by przyrządzić surówkę lepszą niż w restauracji. Wzbogaci smak każdego dania i szybko zniknie z talerzy . Pisaliśmy o sposobach na idealne ciasto drożdżowe. Polecaliśmy przepis na zalewajkę.

surówka
Fot. Canva/arfo

Źródło: przepisy.pl

Polacy pomijają to tanie mięso, a Strzelczyk robi z niego kotlety. Są lepsze niż schabowe
Moja siostra od lat podaje tę sałatkę na Andrzejki. W końcu dała mi przepis, nie wierzę jaka jest prosta
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy