Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Moja babcia zawsze piekła na Wigilię. Świąt bez tego ciasta po prostu nie ma
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.11.2024 18:43

Moja babcia zawsze piekła na Wigilię. Świąt bez tego ciasta po prostu nie ma

ciasto
Fot. Canva/TSchon

Do Wigilii jeszcze sporo czasu, ale już teraz niektórzy myślą o wypiekach na święta Bożego Narodzenia. Ja upiekę ciasto z przepisu mojej babci. Dzięki jej radom pięknie wyrasta i smakuje tak, że znika do ostatniego okruszka. 

Ciasto drożdżowe najlepsze od babci

W wielu polskich domach na wigilijnym stole króluje sernik, piernik, czy makowiec. U mnie prawdziwym królem ciast od zawsze było ciasto drożdżowe. Babcia piekła je najlepiej, a drożdżówka znakomicie wyrastała i kusiła smakiem. Dlatego ciasto drożdżowe długo nie zagrzało miejsca na wigilijnym stole.

Dzięki radom babci ciasto drożdżowe wychodzi pyszne i wysokie. Ważny jest odpowiedni wybór drożdży. Koniecznie muszę być świeże i kupione dosłownie chwilę przed planowanym wypiekiem. Niestety przechowywane w lodówce tracą na mocy. Babcia nie używała drożdży instant, bo sprawiały one, że ciasto nie było zbyt elastyczne. 

drożdże
Fot. Canva/m.kucova
Najlepsza zupa na świecie to nie rosół czy pomidorowa. Z ziemniaków i zakwasu zrobisz przepis cud

Rady babci na wagę złota

Rozczyn to podstawa ciasta drożdżowego. Babcia zaznaczała zawsze, żeby nie używać zbyt ciepłego mleka. Gdy wkruszamy drożdże do mleka, które ma powyżej 35-37 stopni, to produkt traci cenne mikroorganizmy. To właśnie one pomagają ciastu pięknie wyrosnąć. Najlepszą temperaturą, w której wyrosną drożdże, jest ta między 27 a 32 stopnie Celsjusza.

 Dlatego warto temperaturę kontrolować i korzystać z termometru kuchennego. W mleku trzeba rozpuścić niewielką ilość cukru, by drożdże dobrze rosły. Ciasto na wypiek musi fermentować w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Babcia pilnowała, by miska stała z dala od okna, za to blisko źródła ciepła.

Cierpliwość ważna w kuchni

Babcia też radziła, by nigdy nie odkrywać ściereczki z miski z ciastem. Zwilżała też ściereczkę, by zapewnić odpowiednią wilgotność ciastu i chronić je przed wyschnięciem. Można też wstawić miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 40 stopni. 

Po godzinie ciasto będzie idealne do dalszych działań. Rady babci sprawiają, że ciasto pięknie wyrasta i jeszcze lepiej smakuje. W Wigilię zachwyca od zawsze. Dlatego każdemu polecam rady, które gwarantują doskonały efekt. Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Pisaliśmy o tym, ile zarabia się w Lidlu na kasie. Polecaliśmy przepis na smaczną sałatkę wenecką. 

ciasto drożdżowe
Fot. Canva/tomas24

Źródło: smaki.pl