Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąć
Jesienią herbata smakuje najlepiej. Teraz warto dodać do niej przyprawę, która wyróżnia się wyglądem. Kształt gwiazdki ma wiele ukrytych mocy i dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie.
Rozgrzewająca herbata z anyżem
Herbata to napój, który pijemy dla smaku, ale też po to, by się rozgrzać. W długie jesienne wieczory przynosi ukojenie po ciężkim dniu. Od razu poprawia samopoczucie i rozgrzewa. Z dodatkiem anyżu gwiaździstego zrobimy wyjątkową rozgrzewającą herbatę. Ta przyprawa znana jest zielarzom od wieków.
Anyż pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ukryte w łuskach nasionka mieli się i dodaje do dań i deserów. Warto wsypać też anyż do herbaty. Ta aromatyczna przyprawa poprawia odporność i zawiera substancje, które zwalczają bakteria, z jakimi nawet nie radzą sobie antybiotyki.
Moja siostra od lat podaje tę sałatkę na Andrzejki. W końcu dała mi przepis, nie wierzę jaka jest prostaWsyp anyż, będziesz zdrowy
Anyż zawiera kwas szikimowy, który jest składnikiem wielu leków przeciwko grypie. Cena anyżu w dużym stopniu zależy od światowego zapotrzebowania na leki na tę właśnie chorobę. Olejek anyżowy leczy kaszel, infekcje i pomaga zwalczyć stany zapalne. Dlatego warto dodać anyż do herbaty.
Rozgrzewająca herbata ułatwi odksztuszanie i pomoże wrócić do zdrowia. Ta przyprawa ma słodkawy, korzenny smak i zawiera dużo żelaza. Anyż ma też działanie przeciwgrzybicze i podczas leczenia można go stosować wspomagająco. Warto też żuć go po posiłku, bo ułatwia trawienie.
Anyż na dobranoc
Anyż pomaga się wyciszyć i ułatwia zasypianie. Dzięki tej przyprawie wstaniemy wypoczęci i pełni energii. Nasza cera też odczuje poprawę. Koloryt będzie lepszy, a do tego zmarszczki się spłycą. Dlatego wsypmy odrobinę anyżu do herbaty.
Rozgrzejemy się, zwalczymy infekcje, a nasz sen będzie lepszy. Anyż można też dodawać do dań i deserów. Ta zdrowa przyprawa dostarczy charakterystycznego smaku i zadba o nasze zdrowie. Jesienią i zimą to ważne. Pisaliśmy o tym, z czym pić kawę, by schudnąć. Polecaliśmy przepis na chrupiące placki ziemniaczane.
Źródło: zdrowie.interia.pl