Polacy pomijają to tanie mięso, a Strzelczyk robi z niego kotlety. Są lepsze niż schabowe
Tomasz Strzelczyk ma pyszny sposób na kotlety. Wychodzą dużo smaczniejsze od tak lubianych schabowych. Mięso, z którego kucharz robi to danie, jest tanie. Kotlety wychodzą soczyste jak nigdy przedtem.
Soczyste kotlety na tani obiad
Zwykle kotlety robimy ze schabu. W takim wydaniu są bardzo lubiane przez wielu Polaków. Jednak Tomasz Strzelczyk przyrządza kotlety z zupełnie innego mięsa na obiad. Jest ono tanie i smaczne. Mowa o ćwiartkach drobiowych, które mają dużo białka. Mięso trybujemy, czyli pozbywamy się kości, nacinamy mięso i w ten sposób mamy równo rozłożoną ćwiartkę drobiową.
Kurczaka nacieramy aromatycznymi przyprawami i panierujemy w jajku z dodatkiem maślanki. Kotlety wychodzą soczyste i pełne smaku. Są nawet lepsze niż schabowe. Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na kanale YouTube kucharza. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolorJak zrobić kotlety z ćwiartek drobiowych?
Składniki:
- 4 ćwiartki drobiowe
- sól
- pieprz
- gorczyca
- płatki chili
- słodka papryka
- 4 jajka
- panierka panko
- zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- 1 szklanka maślanki
- mąka pszenna
Przygotowanie kotletów zaczniemy od trybowania ćwiartek z kurczaka. Łamiemy kości i je wyjmujemy. Możemy też naciąć mięso i w ten sposób wyjąć kość. Pozbywamy się błonek i chrząstek. Kotlety będą miały kwadratowy kształt.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, gorczycą, płatkami chili i słodką papryką. Do naczynia wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy panierkę panko. Jest ona inaczej wyrabiana niż bułka tarta. Do panko wsypujemy zioła prowansalskie, sól i wrzucamy pokrojony świeży tymianek.
Kotlety, które robią wrażenie
Do jajek wlewamy maślankę i wsypujemy szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki mieszamy. Mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w jaku z maślaną, a na końcu w panko. Kotlety smażymy na oleju. Powinny mieć rumiany kolor.
W środku są bardzo soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Mają apetyczny kolor i pięknie pachną. Takie kotlety są lepsze od schabowych. Będą smakować z ziemniakami i ulubioną surówką. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zalewajkę. Polecaliśmy przepis na smaczną domową konserwę.