Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy pomijają to tanie mięso, a Strzelczyk robi z niego kotlety. Są lepsze niż schabowe
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.11.2024 14:00

Polacy pomijają to tanie mięso, a Strzelczyk robi z niego kotlety. Są lepsze niż schabowe

kotlety
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk ma pyszny sposób na kotlety. Wychodzą dużo smaczniejsze od tak lubianych schabowych. Mięso, z którego kucharz robi to danie, jest tanie. Kotlety wychodzą soczyste jak nigdy przedtem. 

Soczyste kotlety na tani obiad

Zwykle kotlety robimy ze schabu. W takim wydaniu są bardzo lubiane przez wielu Polaków. Jednak Tomasz Strzelczyk przyrządza kotlety z zupełnie innego mięsa na obiad. Jest ono tanie i smaczne. Mowa o ćwiartkach drobiowych, które mają dużo białka. Mięso trybujemy, czyli pozbywamy się kości, nacinamy mięso i w ten sposób mamy równo rozłożoną ćwiartkę drobiową.

 Kurczaka nacieramy aromatycznymi przyprawami i panierujemy w jajku z dodatkiem maślanki. Kotlety wychodzą soczyste i pełne smaku. Są nawet lepsze niż schabowe. Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na kanale YouTube kucharza. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

kurczak
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor

Jak zrobić kotlety z ćwiartek drobiowych?

Składniki:

  • 4 ćwiartki drobiowe
  • sól
  • pieprz
  • gorczyca
  • płatki chili
  • słodka papryka
  • 4 jajka
  • panierka panko
  • zioła prowansalskie
  • świeży tymianek
  • 1 szklanka maślanki
  • mąka pszenna

Przygotowanie kotletów zaczniemy od trybowania ćwiartek z kurczaka. Łamiemy kości i je wyjmujemy. Możemy też naciąć mięso i w ten sposób wyjąć kość. Pozbywamy się błonek i chrząstek. Kotlety będą miały kwadratowy kształt. 

Mięso doprawiamy solą, pieprzem, gorczycą, płatkami chili i słodką papryką. Do naczynia wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy panierkę panko. Jest ona inaczej wyrabiana niż bułka tarta. Do panko wsypujemy zioła prowansalskie, sól i wrzucamy pokrojony świeży tymianek. 

Kotlety, które robią wrażenie

Do jajek wlewamy maślankę i wsypujemy szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki mieszamy. Mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w jaku z maślaną, a na końcu w panko. Kotlety smażymy na oleju. Powinny mieć rumiany kolor.

W środku są bardzo soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Mają apetyczny kolor i pięknie pachną. Takie kotlety są lepsze od schabowych. Będą smakować z ziemniakami i ulubioną surówką. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zalewajkę. Polecaliśmy przepis na smaczną domową konserwę. 

kotlet
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA