Smakosze.pl Przepisy Moja mama gotuje tylko rosół po krakowsku. Na 1 dodatek krzywi się pół Polski
Fot. Canva/valentynsemenov

Moja mama gotuje tylko rosół po krakowsku. Na 1 dodatek krzywi się pół Polski

21 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tradycyjny rosół to przeszłość. Koniecznie poznaj ten w wersji po krakowsku. Jeden dodatek zaskoczy, ale kiedy dodasz go do tej zupy, zapiejesz z zachwytu. Od teraz rosół będziesz podawać tylko z nim.

Rosół, czyli ulubiona zupa Polaków

O tym, że polska kuchnia jest najlepsza, nikogo nie trzeba przekonywać. Rekordy popularności biją nie tylko pierogi czy schabowy, ale też rosół . Nic dziwnego, bo zupa jest smaczna, ale jak zawsze można ulepszyć jej smak.

Jednym z takich sposobów jest przygotowanie tej zupy w wersji po krakowsku. Cały proces jest niezwykle prosty, ale istotny jest jeden składnik. O wszystkim dowiesz się z dalszej części artykułu.

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Sigarru
Zjadł w Warszawie śniadanie za 6 zł. Ciężko uwierzyć, gdzie jest tak tanio

Rosół z tym dodatkiem smakuje obłędnie

Rosół po krakowsku jest wyśmienity dzięki jednemu dodatkowi. Okazuje się, że są to ziemniaki. Choć są sporym zaskoczeniem, w takim połączeniu są naprawdę świetne. Do przygotowania zupy będziesz potrzebować także innych składników. Umieściliśmy je na liście poniżej.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 200 g wołowiny
  • 3 l wody
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól

Rosół po krakowsku - przepis

Przygotowanie rosołu zacznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie umieść je w garnku. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalej wodą, a następnie doprowadź do zagotowania. A później zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę.

Wszystkie warzywa obierz i dokładnie umyj. Do zupy dodaj wszystkie, ale bez ziemniaków i gotuj przez dwie godziny . Na koniec wyjmij warzywa, a zupę przypraw solą. Podawaj ją z ugotowanymi i rozbitymi ziemniakami, a będzie smakował doskonale.

Sprawdź także, co podać na kolację oraz dowiedz się, co zrobić z pomidorów .

rosół z ziemniakami.jpg
Fot. Canva/PoppyB
Żaden ketchup, czy przecier. Ta wersja pomidorów na zimę bije je na głowę
Kroję cukinię na plastry i zawijam w ciasto francuskie. To letnia kolacja na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy