Moja mama gotuje tylko rosół po krakowsku. Na 1 dodatek krzywi się pół Polski
Tradycyjny rosół to przeszłość. Koniecznie poznaj ten w wersji po krakowsku. Jeden dodatek zaskoczy, ale kiedy dodasz go do tej zupy, zapiejesz z zachwytu. Od teraz rosół będziesz podawać tylko z nim.
Rosół, czyli ulubiona zupa Polaków
O tym, że polska kuchnia jest najlepsza, nikogo nie trzeba przekonywać. Rekordy popularności biją nie tylko pierogi czy schabowy, ale też rosół . Nic dziwnego, bo zupa jest smaczna, ale jak zawsze można ulepszyć jej smak.
Jednym z takich sposobów jest przygotowanie tej zupy w wersji po krakowsku. Cały proces jest niezwykle prosty, ale istotny jest jeden składnik. O wszystkim dowiesz się z dalszej części artykułu.
Rosół z tym dodatkiem smakuje obłędnie
Rosół po krakowsku jest wyśmienity dzięki jednemu dodatkowi. Okazuje się, że są to ziemniaki. Choć są sporym zaskoczeniem, w takim połączeniu są naprawdę świetne. Do przygotowania zupy będziesz potrzebować także innych składników. Umieściliśmy je na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kurczak
- 200 g wołowiny
- 3 l wody
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 korzenie pietruszki
- ½ selera
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- sól
Rosół po krakowsku - przepis
Przygotowanie rosołu zacznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie umieść je w garnku. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalej wodą, a następnie doprowadź do zagotowania. A później zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę.
Wszystkie warzywa obierz i dokładnie umyj. Do zupy dodaj wszystkie, ale bez ziemniaków i gotuj przez dwie godziny . Na koniec wyjmij warzywa, a zupę przypraw solą. Podawaj ją z ugotowanymi i rozbitymi ziemniakami, a będzie smakował doskonale.
Sprawdź także, co podać na kolację oraz dowiedz się, co zrobić z pomidorów .