Żaden ketchup, czy przecier. Ta wersja pomidorów na zimę bije je na głowę
Pomidory, choć dostępne cały rok, grzechu warte są tylko latem. Są wtedy tanie i pełne smaku. Aby smak ten zachować, robimy przetwory – ale nie byle jakie. Oprócz domowego przecieru na pomidorową sięgnijmy także po ten.
Domowe suszone pomidory
Suszone pomidory rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Można kupić w słoikach zarówno te wysuszone pod śródziemnomorskim słońcem, jak i produkty krajowych marek. Nic jednak nie zastąpi własnych przetworów.
Do niewątpliwych atutów przygotowywania własnych wersji konserw należy ta, że dokładnie wiemy, co znajduje się w środku. Możemy więc użyć wysokiej jakości oleju słonecznikowego albo nawet oliwy. Przesiąknięta smakiem pomidorów, może ona dostać drugie życie – choćby w sałatkach.
Wśród turystów budzi lęk, a na Sardynii się nim zajadają. Trudno uwierzyć, co dodają do seraPomidory na zimę
Do przepisów takich jak ten stworzone są nowoczesne piekarniki z termoobiegiem i elektronicznym termostatem. Szczęśliwcy, którzy mają już taki sprzęt, przygotują domowe przetwory właściwie bez żadnego wysiłku. W wypadku starszych piekarników ustawienie odpowiedniej temperatury może być nieco trudniejsze. Ustawiamy po prostu moc na minimum, a jeśli termometr pokazuje więcej niż 80 stopni, uchylamy lekko drzwiczki.
Składniki
- 2 kg podłużnych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- ¼ l oliwy lub dobrego oleju słonecznikowego
- 80 ml octu balsamicznego
- Kilka ząbków czosnku
- 4-5 gałązek rozmarynu lub oregano
Przygotowanie suszonych pomidorów
Dojrzałe pomidory przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy je na blasze niezbyt ciasno i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni z termoobiegiem. Suszymy przez ok. 3-4 godziny, aż skórka na brzegach zacznie się marszczyć, ale pomidory nie będą zupełnie wyschnięte.
Czosnek kroimy w mniejsze kawałki i posypujemy solą. Ususzone pomidory przekładamy do garnka. Dodajemy czosnek i zioła. Zalewamy octem i mieszamy, by dostał sie w zakamarki.
Pomidory zalewamy olejem lub oliwą i podgrzewamy, aż będą gorące. Następnie przelewamy je do wyparzonych słoików. Te, zakręcone, odstawiamy do góry dnem. Kiedy wystygną, można pomidory odstawić do lodówki lub spiżarni.
Wypróbuj też przepisy na wołową potrawkę rendang i letnią pastę warzywną.