Kroję cukinię na plastry i zawijam w ciasto francuskie. To letnia kolacja na medal
Cukinia na kolację? Oczywiście, że tak. To smaczne danie najpierw zaskoczy domowników, a potem będą jeść je na okrągło. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły. Od teraz każda kolacja będzie znakomita.
Cukinia w zupełnie innej formie
Sezonowa cukinia nadal jest dostępna i to w zatrzęsieniu. Nic więc dziwnego, że gospodynie nie mają już pomysłów, na wykorzystanie tego warzywa. Z pomocą przychodzi na szczęście przepis, który poznasz w dalszej części artykułu.
Przygotowana z niego kolacja, spodoba się wszystkim domownikom, a w dodatku poproszą o dokładkę. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje stosunkowo mało czasu. Poniżej znajduje się nie tylko przepis, ale i lista potrzebnych produktów.
Wśród turystów budzi lęk, a na Sardynii się nim zajadają. Trudno uwierzyć, co dodają do seraCukinia, ciasto francuskie i inne składniki
Najważniejszym składnikiem dania, z którego składa się kolacja, co oczywiste, jest cukinia. Oprócz niej potrzebne będzie także ciasto francuskie, które tworzy całą kompozycję. Niezbędne są także inne składniki. Nie ma ich wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że wiele z nich możesz mieć w swoim domu. Zapoznaj się z listą, a będziesz wiedzieć, co jest potrzebne. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 200 g żółtego sera w kostce
- 1 ugotowane na twardo jajka
- 50 g suszonych pomidorów
- ⅓ pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g śmietany
- 1 jajko
- sezam
- pieprz
Kolacja z cukinii - przepis
Umytą cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Następnie rozwiń ciasto francuskie i ułóż na nim plastry cukinii. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Ugotowane jajka obierz, a następnie drobno je posiekaj i wsyp do sera. Suszony pomidory i koperek drobno posiekaj. Oba składniki dodaj do pozostałych produktów.
Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i wraz ze śmietaną dodaj do miski. Przypraw odrobiną pieprzu i wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Równomiernie rozprowadź je po plastrach cukinii.
Od strony dłuższego boku zawiń całość w rulon. Zlep końcówki ciasta. Przełóż rulon na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roztrzep jajko i za pomocą pędzelka posmaruj nim wierzch i obsyp go sezamem. Roladę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie krój na kawałki i podawaj na kolację.
Sprawdź także przepis na niezwykłą potrawę oraz zobacz, co przygotować na śniadanie.