Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję cukinię na plastry i zawijam w ciasto francuskie. To letnia kolacja na medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.08.2024 17:28

Kroję cukinię na plastry i zawijam w ciasto francuskie. To letnia kolacja na medal

plastry cukinii
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes

Cukinia na kolację? Oczywiście, że tak. To smaczne danie najpierw zaskoczy domowników, a potem będą jeść je na okrągło. Czytaj dalej, a poznasz szczegóły. Od teraz każda kolacja będzie znakomita. 

Cukinia w zupełnie innej formie

Sezonowa cukinia nadal jest dostępna i to w zatrzęsieniu. Nic więc dziwnego, że gospodynie nie mają już pomysłów, na wykorzystanie tego warzywa. Z pomocą przychodzi na szczęście przepis, który poznasz w dalszej części artykułu.

Przygotowana z niego kolacja, spodoba się wszystkim domownikom, a w dodatku poproszą o dokładkę. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje stosunkowo mało czasu. Poniżej znajduje się nie tylko przepis, ale i lista potrzebnych produktów. 

rozsmarowywanie.jpg
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes
Wśród turystów budzi lęk, a na Sardynii się nim zajadają. Trudno uwierzyć, co dodają do sera

Cukinia, ciasto francuskie i inne składniki

Najważniejszym składnikiem dania, z którego składa się kolacja, co oczywiste,  jest cukinia. Oprócz niej potrzebne będzie także ciasto francuskie, które tworzy całą kompozycję. Niezbędne są także inne składniki. Nie ma ich wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że wiele z nich możesz mieć w swoim domu. Zapoznaj się z listą, a będziesz wiedzieć, co jest potrzebne. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 200 g żółtego sera w kostce 
  • 1 ugotowane na twardo jajka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • ⅓ pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany
  • 1 jajko
  • sezam 
  • pieprz

Kolacja z cukinii - przepis

Umytą cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Następnie rozwiń ciasto francuskie i ułóż na nim plastry cukinii. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Ugotowane jajka obierz, a następnie drobno je posiekaj i wsyp do sera. Suszony pomidory i koperek drobno posiekaj. Oba składniki dodaj do pozostałych produktów. 

Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i wraz ze śmietaną dodaj do miski. Przypraw odrobiną pieprzu i wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Równomiernie rozprowadź je po plastrach cukinii. 

Od strony dłuższego boku zawiń całość w rulon. Zlep końcówki ciasta. Przełóż rulon na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roztrzep jajko i za pomocą pędzelka posmaruj nim wierzch i obsyp go sezamem. Roladę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie krój na kawałki i podawaj na kolację. 

Sprawdź także przepis na niezwykłą potrawę oraz zobacz, co przygotować na śniadanie

kolacja.jpg
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes