Moja mama pakuje sałatkę w makaronowe muszle i podaje na Andrzejki. Jarzynowa może się schować
To przepis na prostą i niezwykle szybką, pyszną sałatkę. Przy jej przygotowaniu wykorzystujemy szczególny rodzaj makaronu. Dzięki niemu danie tak łatwo zjeść nawet w imprezowych warunkach.
Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa to przeważnie pełne warzyw danie o sycących właściwościach. Świetnie nadaje się na imprezy – można przygotować ją zawczasu, a każdy może jeść w swoim tempie. Dlatego też przed andrzejkami , a także wobec nadchodzących świąt i karnawału , warto próbować różnych tego typu przepisów.
Należy do nich sałatka z faszerowanego makaronu. Wykorzystuje ona makaron zwany conchigle. Te duże muszle są nie tylko doskonałe do sosów, lecz także do faszerowania różnego rodzaju gęstymi pastami i sałatkami.
Sałatka na andrzejki
Przepis na taką sałatkę jest niezwykle prosty. Ważne, by nie rozgotować makaronu. By sałatka na andrzejki była sycąca, przygotowujemy ją na bazie szynki , jak robi to autorka kanału Smakuj z Maszą, skąd pochodzą ilustracje w naszym przepisie. Można też użyć wędzonego na gorąco łososia.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu conchigle
- 200 g szynki lub łososia wędzonego
- 2 jajka
- 1 surowy ogórek
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy
- 200 g sera żółtego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek dymki lub szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz
Faszerowane muszelki makaronowe
Makaron gotujemy w osolonej wodzie , aż będzie al dente – nie może być rozgotowany. Po odcedzeniu przelewamy go zimną wodą i olejem, by się nie sklejał. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Surowego ogórka kroimy w drobną kostkę. Podobnie ogórki konserwowe i cebulę. Kukurydzę odsączamy z wody, ser ścieramy na tarce o grubych okach.
W misce łączymy składniki warzywne, ser i posiekane jajko . Szynkę kroimy w kostkę, a jeśli używamy łososia, dzielimy go na mniejsze części. Dodajemy posiekane zioła, zalewamy sosem i mieszamy.
Sałatkę odstawiamy na 20 minut . Po upływie tego czasu nabieramy łyżką porcję sałatki i faszerujemy muszle makaronowe. Układamy je na talerzu i przed podaniem przechowujemy pod folią spożywczą.
Wypróbuj też przepisy na pastę z dyni i pierogi ze szpinakiem .