Smakosze.pl Przepisy Moja mama pakuje sałatkę w makaronowe muszle i podaje na Andrzejki. Jarzynowa może się schować
fot. youtube.com/smakujzmasza

Moja mama pakuje sałatkę w makaronowe muszle i podaje na Andrzejki. Jarzynowa może się schować

19 listopada 2024

To przepis na prostą i niezwykle szybką, pyszną sałatkę. Przy jej przygotowaniu wykorzystujemy szczególny rodzaj makaronu. Dzięki niemu danie tak łatwo zjeść nawet w imprezowych warunkach.

Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa to przeważnie pełne warzyw danie o sycących właściwościach. Świetnie nadaje się na imprezy – można przygotować ją zawczasu, a każdy może jeść w swoim tempie. Dlatego też przed andrzejkami , a także wobec nadchodzących świąt i karnawału , warto próbować różnych tego typu przepisów.

Należy do nich sałatka z faszerowanego makaronu. Wykorzystuje ona makaron zwany conchigle. Te duże muszle są nie tylko doskonałe do sosów, lecz także do faszerowania różnego rodzaju gęstymi pastami i sałatkami.

składniki sałatki
fot. youtube.com/smakujzmasza
Tłumy ruszyły do Lidla. Te produkty spożywcze dostaniesz za 1 grosz

Sałatka na andrzejki

Przepis na taką sałatkę jest niezwykle prosty. Ważne, by nie rozgotować makaronu. By sałatka na andrzejki była sycąca, przygotowujemy ją na bazie szynki , jak robi to autorka kanału Smakuj z Maszą, skąd pochodzą ilustracje w naszym przepisie. Można też użyć wędzonego na gorąco łososia.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu conchigle
  • 200 g szynki lub łososia wędzonego
  • 2 jajka
  • 1 surowy ogórek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g sera żółtego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek dymki lub szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz

Faszerowane muszelki makaronowe

Makaron gotujemy w osolonej wodzie , aż będzie al dente – nie może być rozgotowany. Po odcedzeniu przelewamy go zimną wodą i olejem, by się nie sklejał. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Surowego ogórka kroimy w drobną kostkę. Podobnie ogórki konserwowe i cebulę. Kukurydzę odsączamy z wody, ser ścieramy na tarce o grubych okach.

W misce łączymy składniki warzywne, ser i posiekane jajko . Szynkę kroimy w kostkę, a jeśli używamy łososia, dzielimy go na mniejsze części. Dodajemy posiekane zioła, zalewamy sosem i mieszamy.

Sałatkę odstawiamy na 20 minut . Po upływie tego czasu nabieramy łyżką porcję sałatki i faszerujemy muszle makaronowe. Układamy je na talerzu i przed podaniem przechowujemy pod folią spożywczą.

Wypróbuj też przepisy na pastę z dyni i pierogi ze szpinakiem .

faszerowanie makaronu
fot. youtube.com/smakujzmasza
Wzmacnia odporność i zbija cholesterol. Polacy wciąż nie doceniają oleju z superowocu
Ten przepis na surówkę Colesław dostałem od znajomego. Smakuje lepiej niż w KFC
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy