Smakosze.pl Przepisy Moja mama robi najlepszą mizerię, jaką w życiu jadłam. Jej wersja bije na głowę tę klasyczną
Materiał YouTube z kanału

Moja mama robi najlepszą mizerię, jaką w życiu jadłam. Jej wersja bije na głowę tę klasyczną

2 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mizeria w wykonaniu mojej mamy smakowała mi od zawsze. Przyznać trzeba, że odbiega od klasycznego przepisu. Zamiast zielonego ogórka moja rodzicielka stawia bowiem na ogórki kiszone. Ich zdecydowany smak pasuje mi, jak nic innego.

Mizeria z kiszonych ogórków bije na głowę smak tej klasycznej

Każdy dobrze zna przepis na klasyczna mizerię. Większość ludzi tę popularną sałatkę przygotowuje z zielonych ogórków. Moja mama nie przepada za nimi, w związku z tym zmodyfikowała tę recepturę pod siebie i użyła do niej ogórków kiszonych.

Mizeria z kiszonych ogórków to prawdziwy hit w naszej rodzinie. Doskonale pasuje do tradycyjnych dań z mięsem i ziemniakami. Ta sałatka jest tak dobra, że można ją zajadać nawet z dodatkiem samego chleba. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

To moja ulubiona letnia zupa. Nie zgadniesz, z czego ją robię

Przepis na mizerię z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 6 twardych ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • pieprz i sól do smaku
  • ½ łyżeczki octu
  • opcjonalnie cukier

Jak zrobić najlepszą mizerię z przepisu mojej mamy?

Z ogórków na mizerię poodkrawaj końcówki . Pozostałą część warzyw pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski i odstaw na kilka minut, aby puściły nadmiar soku . Zawartość naczynia odcedź.

Koperek do mizerii opłucz i drobno posiekaj . Dodaj go do ogórków. Składniki zalej gęstą śmietaną. Całość wymieszaj .

Mizerię dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie solą oraz cukrem . Dodaj do niej też odrobinę octu. Jeszcze raz wymieszaj składniki i odstaw na 10 minut na bok, aby się przegryzły . Po upływie tego czasu mizeria z kiszonych ogórków gotowa jest do podania . Ten przepis na mizerię łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki . Taki dodatek do surówki nadaje jej nowego pysznego wyrazu .

kiszone ogórki.png
Canva / -lvinst-
Sanepid wziął pod lupę zakopiańskie oscypki. Mogą zniknąć z Krupówek
Test na fasolkę szparagową bez łyka znają wszyscy. My wiemy, jak najłatwiej je usunąć
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy