Moja mama robi najlepszą mizerię, jaką w życiu jadłam. Jej wersja bije na głowę tę klasyczną
Mizeria w wykonaniu mojej mamy smakowała mi od zawsze. Przyznać trzeba, że odbiega od klasycznego przepisu. Zamiast zielonego ogórka moja rodzicielka stawia bowiem na ogórki kiszone. Ich zdecydowany smak pasuje mi, jak nic innego.
Mizeria z kiszonych ogórków bije na głowę smak tej klasycznej
Każdy dobrze zna przepis na klasyczna mizerię. Większość ludzi tę popularną sałatkę przygotowuje z zielonych ogórków. Moja mama nie przepada za nimi, w związku z tym zmodyfikowała tę recepturę pod siebie i użyła do niej ogórków kiszonych.
Mizeria z kiszonych ogórków to prawdziwy hit w naszej rodzinie. Doskonale pasuje do tradycyjnych dań z mięsem i ziemniakami. Ta sałatka jest tak dobra, że można ją zajadać nawet z dodatkiem samego chleba. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Przepis na mizerię z kiszonych ogórków
Składniki:
- 6 twardych ogórków kiszonych średniej wielkości
- 3 łyżki śmietany 18%
- pęczek koperku
- pieprz i sól do smaku
- ½ łyżeczki octu
- opcjonalnie cukier
Jak zrobić najlepszą mizerię z przepisu mojej mamy?
Z ogórków na mizerię poodkrawaj końcówki . Pozostałą część warzyw pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski i odstaw na kilka minut, aby puściły nadmiar soku . Zawartość naczynia odcedź.
Koperek do mizerii opłucz i drobno posiekaj . Dodaj go do ogórków. Składniki zalej gęstą śmietaną. Całość wymieszaj .
Mizerię dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie solą oraz cukrem . Dodaj do niej też odrobinę octu. Jeszcze raz wymieszaj składniki i odstaw na 10 minut na bok, aby się przegryzły . Po upływie tego czasu mizeria z kiszonych ogórków gotowa jest do podania . Ten przepis na mizerię łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki . Taki dodatek do surówki nadaje jej nowego pysznego wyrazu .