Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To moja ulubiona letnia zupa. Nie zgadniesz, z czego ją robię
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.08.2023 10:10

To moja ulubiona letnia zupa. Nie zgadniesz, z czego ją robię

Przygotowanie zupy z cukinii
Materiał YouTube z kanału Nowe smaczne przepisy

Uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju. Na czas letni szczególnie upodobałam sobie jedną z nich. Przygotowuję ją z popularnego sezonowego warzywa. Lekkostrawny, ale sycący posiłek od lat zachwyca całą moją rodzinę.

Zupa z cukinii zachwyca smakiem

Jeśli szukasz pomysłu na lekki letni posiłek, nie mogłaś lepiej trafić. Poniżej znajdziesz mój sprawdzony przepis na wyśmienitą zupę z cukinii. Potrawa pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Będziesz do niej wracać z przyjemnością.

Zupa z cukinii ma postać kremu. Idealnie smakować więc będzie podana z aromatycznymi grzankami. Równie dobrze pasować te będą do niej pestki, np. te ze słonecznika. Wybierz wariant, który najbardziej Ci pasuje i ciesz się smakiem doskonałej zupy z cukinii.

Jajko z chochli to prawdziwy przebój. Jest bardzo zdrowe i za każdym razem się udaje

Przepis na letnią zupę z cukinii

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie serka topionego
  • 2 szklanki buliony warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić najlepszą zupę krem z cukinii?

Przygotuj warzywa na zupę krem z cukinii. W tym celu oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tłuszcz wrzuć cebule i podsmażaj do zeszklenia.

Do cebuli dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy puści aromat, dorzuć do warzyw marchewkę oraz ziemniaki. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś całość przez 10-15 minut.

Do składników na zupę dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Duś przez kolejne 5-6 minut. Po upływie tego czasu do garnka wlej bulion warzywny w takiej ilości, aby jedynie zakrywał pozostałe składniki. Wszystko razem gotuj, aż warzywa całkowicie zmiękną

Kiedy warzywa staną się miękkie, dodaj do garnka serek topiony. Mieszaj potrawę do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dopraw zupę za pomocą soli i pieprzu. Ponownie przykryj garnek i duś danie jeszcze przez 3-4 minuty.

Gotową zupę z cukinii zdejmij z kuchenki. Zblenduj ją na gładki krem. Nakładaj na talerze i podawaj z domowymi grzankami lub mieszanką pestek. Zupa smakuje doskonale zarówno podana od razu po przyrządzeniu, jak też odgrzana na następny dzień. Nikt nie uwierzy, że te kotlety nie są zrobione z mięsa. Gorzki smak cukinii powinien wzbudzić naszą szczególną czujność.

gotowa zupa z cukinii.png
Canva / etorres69