Moja siostra dodaje do dżemu z moreli nietypowy składnik. W życiu bym o nim nie pomyślał
Już nigdy nie sięgniesz po dżem ze sklepu. Wypróbuj przepis na dżem z moreli. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wybornie. Ten domowy i naturalny dżem przygotujesz w łatwy sposób. Smak zachwyci całą rodzinę.
Dżem z moreli najlepszy
Właśnie rozpoczął się sezon na morele. Jeżeli nie masz pomysłu, jak wykorzystać ten słodki owoc, koniecznie musisz poznać ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz z niego doskonały dżem, który każdego zachwyci smakiem.
Spośród innych dżemów wyróżnia go nie tylko smak, ale też jeden składnik. Poznasz go za chwilę i dowiesz się, dlaczego musi znaleźć się w dżemie. Za nim przygotujesz ten dżem, musisz także wiedzieć, że jego smak uzależnia i będziesz musiała przygotowywać go co roku.
Oprócz owoców przygotuj także ten składnik
Najważniejszym składnikiem są przede wszystkim morele, co nikogo nie powinno specjalnie dziwić. Zadziwia coś innego. Chodzi o dodatek w postaci wanilii. Dzięki niej przetwory z owoców wyjdą doskonałe. Wszystkie potrzebne produkty wraz z proporcjami poznasz dzięki liście, która znajduje się poniżej. Przygotuj je wszystkie, a za chwile zrobimy z nich dżem.
Składniki:
- 1 kg moreli (bez pestek)
- 1 laska wanilii
- 200 g cukru
- ½ cytryny
Przepis na dżem z moreli
Umyte i pozbawione pestek morele pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku, zasyp cukrem i dodaj laskę wanilii. Zostaw je na całą noc, aż owoce puszczą sok. Gotuj je przez 1,5 godziny na małym ogniu. Przykryj go pokrywką, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Na drugi dzień ponownie zagotuj składniki. Wlej sok z połowy cytryny. Kiedy dżem osiągnie porządną gęstość, zaprzestań gotowania. Wyciągnij laskę wanilii, a dżem przełóż do wyparzonych słoików. Mocno je zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 10 minut. Słoiki z dżemem obróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw je do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu, a przetwory wytrzymają do zimy. Sprawdź