Smakosze.pl Przepisy Moja siostra dodaje do dżemu z moreli nietypowy składnik. W życiu bym o nim nie pomyślał
Fot. Canva/zouarino

Moja siostra dodaje do dżemu z moreli nietypowy składnik. W życiu bym o nim nie pomyślał

15 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już nigdy nie sięgniesz po dżem ze sklepu. Wypróbuj przepis na dżem z moreli. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wybornie. Ten domowy i naturalny dżem przygotujesz w łatwy sposób. Smak zachwyci całą rodzinę.

Dżem z moreli najlepszy

Właśnie rozpoczął się sezon na morele. Jeżeli nie masz pomysłu, jak wykorzystać ten słodki owoc, koniecznie musisz poznać ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz z niego doskonały dżem, który każdego zachwyci smakiem.

Spośród innych dżemów wyróżnia go nie tylko smak, ale też jeden składnik. Poznasz go za chwilę i dowiesz się, dlaczego musi znaleźć się w dżemie. Za nim przygotujesz ten dżem, musisz także wiedzieć, że jego smak uzależnia i będziesz musiała przygotowywać go co roku.

morele.jpg
Fot. Canva/RitaE
Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto bez piekarnika. Jest najlepsze na upały

Oprócz owoców przygotuj także ten składnik

Najważniejszym składnikiem są przede wszystkim morele, co nikogo nie powinno specjalnie dziwić. Zadziwia coś innego. Chodzi o dodatek w postaci wanilii. Dzięki niej przetwory z owoców wyjdą doskonałe. Wszystkie potrzebne produkty wraz z proporcjami poznasz dzięki liście, która znajduje się poniżej. Przygotuj je wszystkie, a za chwile zrobimy z nich dżem.

Składniki:

  • 1 kg moreli (bez pestek)
  • 1 laska wanilii
  • 200 g cukru
  • ½ cytryny

Przepis na dżem z moreli

Umyte i pozbawione pestek morele pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku, zasyp cukrem i dodaj laskę wanilii. Zostaw je na całą noc, aż owoce puszczą sok. Gotuj je przez 1,5 godziny na małym ogniu. Przykryj go pokrywką, a następnie pozostaw do wystygnięcia.

Na drugi dzień ponownie zagotuj składniki. Wlej sok z połowy cytryny. Kiedy dżem osiągnie porządną gęstość, zaprzestań gotowania. Wyciągnij laskę wanilii, a dżem przełóż do wyparzonych słoików. Mocno je zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 10 minut. Słoiki z dżemem obróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw je do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu, a przetwory wytrzymają do zimy. Sprawdź

gotowanie dżemu.jpg
Fot. Canva/Image Professionals GmbH
Ania Bardowska robi ogórki w ostrej zalewie. Charakteru dodaje im ta przyprawa
Nie jedz ich na surowo, wyciśnij z nich sok. Ma niezwykłe zalety
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy