Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Nie jedz ich na surowo, wyciśnij z nich sok. Ma niezwykłe zalety
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.07.2024 18:08

Nie jedz ich na surowo, wyciśnij z nich sok. Ma niezwykłe zalety

aronia
Fot.

Już za niedługo na ryneczkach i straganach pojawi się aronia. Ten niedoceniany owoc ma wiele cennych właściwości. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób go przygotować, a o wszystkich jego zaletach przekonasz się sama. Jest ich więcej, niż mogłoby się wydawać. 

Jeden z najcenniejszych owoców

Nie od dziś wiadomo, że owoce to najzdrowsze produkty, które dostarczają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych okazuje się aronia. Ten mało popularny i omijany owoc ma wiele zalet. 

Poznaj je wszystkie. Pamiętaj także, że najwięcej prozdrowotnych właściwości owoc będzie miał, jeżeli przygotujesz go w odpowiedni sposób. O wszystkim dowiesz się z dalszej części artykułu. 

aronia.jpg
Fot. Canva/MahirM

Aronia nie tylko smaczna, ale i zdrowa

Aronia jest zdrowa, ponieważ zawiera się w niej sporo witaminy z grupy P, co sprawia, że jest bogata w bioflanoidy. Ten składnik odpowiada za ochronę przed wirusami, grzybami i bakteriami. W dodatku owoc chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. 

W aronii  zawarta jest również witamina C, która polepsza kondycję skóry, włosów i paznokci. Najistotniejszą zaletą spożywania aronii jest jednak to, że zawarta w niej rutyna i antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne nawet te, które znajdują cię oczach. Dzięki temu opóźnia się pojawienie zaćmy, jaskry oraz degeneracji plamki żółtej w siatkówce. 

Jak jeść aronię?

Jak widzisz, aronia ma sporo zalet i właściwości. Jednak aby miała je wszystkie, owoc musi być odpowiednio podany. Okazuje się, że nie wystarczy jeść aronii na surowo. Jest najzdrowsza w formie płynnej, dlatego przygotuj z niej sok.  Wtedy napój będzie bogaty w mikroelementy i makroelementy. 

Są to między innymi: miedź, wapń, żelazo oraz jod. Pij go codziennie, ale nie więcej niż 50 mililitrów. Może dodawać sok również do wody i herbaty. Wszystkie cenne witaminy i wartości odżywcze trafią bezpośrednio do twojego organizmu. Sprawdź, jaka zupa jest najlepsza na lato oraz zobacz, co dodać do lecza, aby było smaczniejsze

sok z aronii.jpg
Fot. Canva/juefraphoto
Tagi: Owoce Dieta Deser