Smakosze.pl Porady Mrożę cytrynę i ścieram na tarce. To sztuczka na medal
Fot. Canva/serts

Mrożę cytrynę i ścieram na tarce. To sztuczka na medal

1 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy zastanawiałaś się, jak przechowywać cytrynę, aby zachować jej świeżość? Wystarczy ją zamrozić, ale zupełnie inaczej niż inne produkty. Dzięki temu sposobowi owoc nie tylko zachowa doskonały smak, ale i stanie się genialnym produktem do wielu dań. Poznaj sposób, a już nigdy nie przechowasz cytryny inaczej.

Cytryna to owoc o cennych właściwościach

Cytryna jest doskonałym owocem, który poprawia smak wielu napojów oraz dań . Co ciekawe ten owoc jest niezwykle zdrowy i zawiera w sobie mnóstwo witaminy C. To właśnie dzięki niej cytryna działa antywirusowo i antybakteryjnie.

Właśnie ten owoc odpowiada za stworzenie odporności organizmu, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom, czy infekcjom w okresie zachorowań . Dlatego warto wcześniej poznać sposób, dzięki któremu smak oraz właściwości  tego cennego zachowasz na dłużej. Wskazówki znajdziesz w dalszej części artykułu.

mycie cytryny.jpg
Fot. Canva/gemenacom
Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyć

Jak przechowywać cytrynę?

O dziwo, najlepszą metodą przechowywania cytryn jest mrożenie. Ta metoda przedłuża ich żywotność, a w dodatku gwarantuje odpowiedni smak. Tylko jak to zrobić, aby zamrożony owoc zawierał cenne właściwości?

Mrożenie cytryn należy rozpocząć od dokładnego ich wyszorowania. Następnie trzeba je osuszyć i włożyć do torebek przeznaczonych do mrożenia. Włóż je do zamrażalnika i pozostaw do zamrożenia.

Co daje mrożona cytryna?

Mrożona cytryna ma nie tylko wiele zastawań, ale i właściwości. Kiedy tylko będziesz potrzebować cytryny, zetrzyj zamrożoną na tarce i dodaj do herbaty, dania obiadowego, czy sałatki.

Z tym dodatkiem każde danie oraz napój będzie smakował doskonale. To zupełnie lepszy sposób niż dodawanie soku z cytryny lub wrzucanie całych plastrów. Wypróbuj sposób przedstawiony powyżej i o zaletach tego sposobu przekonaj się sama. Sprawdź

herbata z cytryną.jpg
Fot. Canva/Artspace's Images
Moja babcia robi od lat ogórki po kołobrzesku. Po ten składnik jeździ na drugi koniec Polski
Zapomnij o gyrosie. Sałatka Joli z kurczakiem i ogórkowym sosem jest 100 razy lepsza
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy