Smakosze.pl Przepisy Na Andrzejki zrobię ptysie, ale nie na słodko. To nadzienie to cudo
Fot. Canva

Na Andrzejki zrobię ptysie, ale nie na słodko. To nadzienie to cudo

27 listopada 2024

Zwykle delikatne ptysie wypełnia słodki krem. Tym razem będzie inaczej, a wytrawne ptysie wyjdą równie pyszne, jak podane na słodko. Wszystko dzięki pieczarkom, które uczynią z dania pyszną przekąskę na Andrzejki.

Ptysie z pieczarkami, czyli hit na Andrzejki

Już niedługo Andrzejki, dlatego pora pomyśleć o smakołykach z tej okazji . Co warto przyrządzić? Takim daniem są ptysie, ale nie te w wersji na słodko. Ptysie z pieczarkam i to przekąska w sam raz na Andrzejki.

Delikatne ciasto wytrawnych ptysi i apetyczne nadzienie, pasują do siebie idealnie. Taka przekąska pysznie zaskoczy gości . Danie sprawi, że ptysie z pieczarkami znikną do ostatniej sztuki. Ich przygotowanie nie jest trudne i zapewnia znakomity efekt na talerzu.

ptysie
Fot. Canva/Irina-Kupenska
Napakowany białkiem, a przy tym bajecznie tani. Mój gulasz nie ma sobie równych

Jak przygotować ptysie z pieczarkami?

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na farsz:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta na ptysie. W rondelku zagotuj wodę, dołóż margarynę i przez chwilę gotuj . Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukier. Cały czas mieszaj składniki aż powstanie gładkie ciasto.

Gdy ciasto ostygnie, wbij jajka i miksuj na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Zachowaj przy tym odstępy. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz ptysie ok. 30 minut.

Wytrawne ptysie pyszne jak nigdy

Teraz zajmij się farszem. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż, a gdy woda odparuje, dodaj przyprawy i natkę pietruszki . Składniki wymieszaj. Ostudzone ptysie przekrój i napełnij farszem pieczarkowym.

Wierzch dania posyp startym żółtym serem i wstaw jeszcze do piekarnika na około 10 minut. Następnie podawaj. Ptysie z pieczarkami wychodzą bardzo smaczne i pięknie prezentują się na stole. Goście docenią ich smak w Andrzejki . Pisaliśmy o Książulu i jego wrażeniach z baru mlecznego po Kuchennych Rewolucjach. Polecaliśmy przepis na paszteciki z łososiem.

ptysie
Fot. Canva/dourleak

Źródło: beszamel.se.pl

Żadne Dino, Lidl czy Biedronka. Od jutra najtańsze mięso dostaniesz w sklepie tej sieci
Pokazała, jak wekuje słoiki bez garnka i piekarnika. Komentujący zachwyceni. „Jesteś niesamowita"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy