Na co pomaga kleik ryżowy?
Kleik ryżowy nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy myślimy o przygotowaniu śniadania. Tymczasem to świetna alternatywa dla owsianki, a także idealna opcja dla osób, które zmagają się z zatruciem pokarmowym. Warto wprowadzić to danie do jadłospisu.
Choć na śniadanie najczęściej wybieramy jajka ( przygotowując m.in. pyszną jajecznicę ), klasyczne kanapki lub owsiankę , warto czasem postawić na nieco mniej popularną opcję. Kleik ryżowy robi się parę chwil.
Choć w Azji jest niezwykle popularny, w Polsce najczęściej sięgamy po niego, dopiero gdy zaczynamy mieć problemy z żołądkiem. Nic dziwnego - to lekki posiłek, który w żaden sposób nam nie zaszkodzi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kleik ryżowy — z czym go łączyć?
Kleik ryżowy to papka z rozgotowanego w wodzie ryżu. Najczęściej podajemy go dzieciom lub właśnie podczas zatrucia pokarmowego. Wtedy podawany jest zazwyczaj bez żadnych dodatków mających na celu urozmaicenie smaku.
Jednak na co dzień przepis warto udoskonalić i do kleiku dodać miód, owoce czy przyprawy . W Chinach podaje się go nie tylko na śniadanie, ale również na obiad. Wtedy można go podawać z mięsem, rybą, warzywami, a nawet ugotować kleik ryżowy na rosole.
Dlaczego warto jeść kleik ryżowy?
Kleik ryżowy to przede wszystkim doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energię , dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie. W ryżu znajdują się też cynk, magnez, potas i żelazo. Ryż zawiera również witamin z grupy B i E, określanej jako witamina młodości, o silnych właściwości antyoksydacyjne. Ryż jest produktem bezglutenowym, łagodzi podrażnienia, wspomaga wątrobę, trzustkę i żołądek.
Źródło: Canva (Mykola Lunov)
Jak przygotować kleik ryżowy?
Składniki:
-
100 g ryżu
-
1 l wody
-
sól
Sposób przygotowania:
Na początek ryż zalej sporą ilością wody. Gdy już się zagotuje, zmniejsz ogień i trzymaj na nim ryż co najmniej przez godzinę.
Co jakiś czas mieszaj, by papka nie przywarła do garnka. Przed ściągnięciem z ognia, posól dla smaku. Gdy woda się wchłonie, kleik będzie gotowy do spożycia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl, ofeminin.pl