Smakosze.pl Porady Na co pomaga kleik ryżowy?
Canva (Olksandr Prokopenko)

Na co pomaga kleik ryżowy?

25 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Kleik ryżowy nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy myślimy o przygotowaniu śniadania. Tymczasem to świetna alternatywa dla owsianki, a także idealna opcja dla osób, które zmagają się z zatruciem pokarmowym. Warto wprowadzić to danie do jadłospisu.

Choć na śniadanie najczęściej wybieramy jajka ( przygotowując m.in. pyszną jajecznicę ), klasyczne kanapki lub owsiankę , warto czasem postawić na nieco mniej popularną opcję. Kleik ryżowy robi się parę chwil.

Choć w Azji jest niezwykle popularny, w Polsce najczęściej sięgamy po niego, dopiero gdy zaczynamy mieć problemy z żołądkiem. Nic dziwnego - to lekki posiłek, który w żaden sposób nam nie zaszkodzi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kleik ryżowy — z czym go łączyć?

Kleik ryżowy to papka z rozgotowanego w wodzie ryżu. Najczęściej podajemy go dzieciom lub właśnie podczas zatrucia pokarmowego. Wtedy podawany jest zazwyczaj bez żadnych dodatków mających na celu urozmaicenie smaku.

Jednak na co dzień przepis warto udoskonalić i do kleiku dodać miód, owoce czy przyprawy . W Chinach podaje się go nie tylko na śniadanie, ale również na obiad. Wtedy można go podawać z mięsem, rybą, warzywami, a nawet ugotować kleik ryżowy na rosole.

Dlaczego warto jeść kleik ryżowy?

Kleik ryżowy to przede wszystkim doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energię , dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie. W ryżu znajdują się też cynk, magnez, potas i żelazo. Ryż zawiera również witamin z grupy B i E, określanej jako witamina młodości, o silnych właściwości antyoksydacyjne. Ryż jest produktem bezglutenowym, łagodzi podrażnienia, wspomaga wątrobę, trzustkę i żołądek.

kleik ryżowy
kleik ryżowy

Źródło: Canva (Mykola Lunov)

Jak przygotować kleik ryżowy?

Składniki:

  • 100 g ryżu

  • 1 l wody

  • sól

Sposób przygotowania:

Na początek ryż zalej sporą ilością wody. Gdy już się zagotuje, zmniejsz ogień i trzymaj na nim ryż co najmniej przez godzinę.

Co jakiś czas mieszaj, by papka nie przywarła do garnka. Przed ściągnięciem z ognia, posól dla smaku. Gdy woda się wchłonie, kleik będzie gotowy do spożycia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl, ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy