Smakosze.pl
Jajecznica z pieczarkami na grzankach

unsplash

Jajecznica z pieczarkami na grzankach

26 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Kramarczyk Dominika

Udostępnij:

Myśleliśmy, że o jajecznicy zostało już powiedziane wszystko. Jednak jeden przepis nie dawał nam spokoju - jajecznica z pieczarkami na grzankach. Dzięki niej postanowiliśmy podjąć próbę rozwiązania odwiecznego konfliktu: jajecznica leista czy mocno

Myśleliśmy, że o jajecznicy zostało już powiedziane wszystko. Jednak jeden przepis nie dawał nam spokoju - jajecznica z pieczarkami na grzankach. Dzięki niej postanowiliśmy podjąć próbę rozwiązania odwiecznego konfliktu: jajecznica leista czy mocno ścięta?

Jajecznica na grzankach — jakich składników potrzebujesz?

Tradycyjnie, będą to dobrej jakości jajka. Pamiętaj, aby miały odbity na skorupce numer 1 (z wolnego wybiegu) lub 0 (hodowla ekologiczna). Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i funkcjonowanie mózgu. Zatem jedzenie jajek zwierząt zamkniętych w tłocznych klatkach i karmionych paszą, nigdy nie będzie sprzyjać Twojemu zdrowiu.

Składniki jajecznicy z pieczarkami na grzankach:

  • Por (opcjonalnie).

  • Pieczarki.

  • 2 jajka (ekologiczne).

  • Masło.

  • ¼ cebulki białej lub czosnkowej.

  • Świeży szczypiorek.

  • 2 kromki chleba tostowego.

  • Sól, czarny pieprz, kurkuma.

Opcjonalnie:

  • 1 dodatkowe jajko.

  • Połowa kulki mozzarelli.

Podane składniki są przewidziane na śniadanie dla 1 dorosłej osoby.

Dobrej jakości jajka także przydadzą się, jeżeli jesteś fanem leistej jajecznicy. Chów zdrowych kur oczywiście wpływa na smak, jednak kupując świeże, dobre jaja minimalizujesz ryzyko zarażenia się salmonellą.

Przygotowanie

Cebulkę i pieczarki i pora pokrój w piórka. Rozgrzej masło na patelni. Jajka roztrzep w szklanym naczyniu zanim wylejesz je na patelnię i dopraw do smaku. Kurkuma nada jajecznicy niesamowitego, złocistego koloru, który w połączeniu ze smażonymi pieczarkami zaprezentuje świetnie na talerzu.

Jajecznicę z pieczarkami stale mieszaj na patelni. Nie pozwól, aby jajko do niej przywarło, ponieważ jajecznica starci na pulchności. Jeśli czujesz, że zbyt mocno przywiera, podnieś ją palnika i dokładnie wymieszaj tak, aby ścięte jajko wymieszało się z surowym. Jajecznica będzie idealna, gdy osiągnie jednolity kolor, nie będzie sucha, ale także nie będzie można zauważyć przeźroczystego białka.

Innym sposobem na przyrządzenie jajecznicy (tym razem w wersji mocno ściętej) jest rozbicie jajek prosto na patelnię. Następnie dczekaj aż trochę się zetną i wymieszaj je z pieczarkami i cebulką.

Grzanki. Je także możesz przygotować na dwa odmienne sposoby. Pierwszy z nich zakłada usmażenie na patelni z odrobiną masła. Grzanki stają wówczas trochę twardsze, jednak aromat i dokładne pokrycie masłem sprawiają, że są wręcz idealne do rzadkiej wersji jajecznicy z pieczarkami. 

Drugi sposób wykorzystuje tradycyjny toster, który podgrzeje chleb tostowy, podpiekając go od zewnątrz i pozostawiając puszystym w środku. Ostatnim etapem przyrządzenia tego śniadania jest dodanie siekanego szczypiorku. Pamiętaj, aby zawsze dodawać chociaż odrobinkę zieleniny do potraw. Dzięki temu podkręcisz ich smak i ułatwia trawienie takiego dania. 

Uwaga! Jajecznicę ułóż NA grzankach, ma pełnić rolę pasty na gorąco. 

Jajecznica z pieczarkami na grzankach, czyli inne sposoby na podanie i przygotowanie

Nie zwracasz uwagi na kalorie? Świetnie! Przygotuj więc chleb tostowy maczany w jajku i obsmażony na patelni z dwóch stron. To możesz także dodać do niego plaster sera lub szynkę parmeńską, aby stworzyć syta kanapkę. Drugą kromkę chleba połóż na samą górę i wszystkie składniki razem zepnij wykałaczką zakończoną pomidorkiem cherry. Taka kanapka na gorąco to naprawde dobry początek dnia!

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby grzanki potraktować jako dodatek na talerzu, a cała jajecznicę zapiec pod mozzarellą w piekarniku. Znane są różne wariacje na temat jajecznicy, jednak ta zapiekana pod serem jest nam szczególnie bliska. 

Innym sposobem na podanie tego śniadania jest wylanie jajek na patelnię. Pozwalając im ściąć się bez mieszania, usmażysz pożywny omlet. Cienki omlet możesz użyć jako warstwę do kanapek. idealnie sprawdzi się zwłaszcza z boczkiem lub delikatną, ugotowaną wieprzowiną i warzywami. Jeżeli natomiast liczysz na puchaty omlet z dwóch jaj - wystarczy, że zmniejszysz ogień do minimum, a patelnię przykryjesz pokrywką. To szybki i domowy sposób na to, aby omlet wyrósł pulchny i dobrze ścięty.

Kramarczyk DominikaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Seler konserwowy na cały rok

Czytaj więcej >

Przepisy

Sposób na orientalny makaron z sosem sojowym

Czytaj więcej >
surówka z dyni

Przepisy

Chrupiąca, jesienna surówka z dodatkiem dyni

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na makaron penne z kurczakiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na sok z selera naciowego

Czytaj więcej >