Na jakim mięsie gotujesz krupnik? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Zupa będzie wyrazista i aromatyczna
Krupnik jest tradycyjną polską zupą, pyszną, a przy tym banalnie prostą w przygotowaniu. W poniższym przepisie przedstawiamy klasyczny przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Ta zupa zaskakuje wspaniałym smakiem i przekona nawet podrobowych sceptyków. Nie pożałujesz.
Serduszka drobiowe są czymś, do czego warto się przełamać. To wyśmienite mięso wręcz rozpływa się ustach, a jako podstawa krupniku jest niezwykle delikatne. Z całego serca polecamy ten niecodzienny lecz pyszny przepis na krupnik na serduszkach.
Przepis na apetyczny krupnik na serduszkach
Składniki:
1/2 kg serc drobiowych
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera korzeniowego
2 średnie cebule
5-6 średnich ziemniaków
1 łyżka masła
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3/4 szklanki kaszy, np. pęczak
sól i pieprze do smaku
koperek do dekoracji
opcjonalnie śmietana 18% do zabielenia
Pyszny krupnik na serduszkach krok po kroku
Serduszka na krupnik umyj i oczyść z błonek i tłuszczu. Cebule obierz z łupin, następnie drobno posiekaj i podsmaż na łyżce masła. Warzywo powinno być lekko zeszklone, ale nie mocno przyrumienione po smażeniu.
W garnku przygotuj ok. 2 litry wody na krupnik na serduszkach. Dodaj sól do smaku, wrzuć podroby i zagotuj. W międzyczasie kaszę do krupniku na serduszkach opłucz na kuchennym sitku. Dodaj do garnka razem z zeszkloną cebulą, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotuj ok. godziny na małym ogniu.
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i pokrój z drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Ziemniaki pokrój w grubszą kostkę. Dodaj warzywa do garnka, kiedy kasza i serca drobiowe będą prawie całkowicie miękkie. Krupnik na serduszkach gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut.
Krupnik na serduszkach możesz podawać od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie będzie też smakował odgrzany na następny dzień. Zupę możesz podawać udekorowaną posiekanym koperkiem, można także zabielić ją śmietaną. Znamy przepis na pyszny krupnik wegetariański. Spróbuj tej niezwykłej zupy z dodatkiem ryżu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem