Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na obiad ugotowałem prostą zupę z kapusty. Kapuśniak może się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.03.2025 14:16

Na obiad ugotowałem prostą zupę z kapusty. Kapuśniak może się schować

zupa z kapusty pekińskiej
Fot. Shutterstock/PUNV

Zupa z kapusty? Norma. Zupa ze słodkiej kapusty? Zdarza się. Zupa z kapusty pekińskiej? Kto to słyszał! A jeśli jeszcze nie słyszał – oto przepis.

Zupa z kapusty pekińskiej

W przeciwieństwie do uwielbianej młodej kapusty, pekińska jest u nas dostępna praktycznie przez cały rok. Robi też – zasłużenie – coraz większą karierę. Przygotowujemy z niej nie tylko gołąbki, lecz także coraz częściej koreańską kapustę kiszoną, czyli kimchi. Z tej ostatniej zresztą także przygotować można pyszną zupę.

Ale o tym kiedy indziej. Dziś przyjrzyjmy się przepisowi na szybką zupę ze słodkiej kapusty pekińskiej. Jest lekka, bardzo niskokaloryczna i niezwykle pyszna. Można stosować ją jako potrawę na słynnej diecie kapuścianej.

kimchi

Poszedł do Biedronki po pomidory, gdy to zobaczył zamarł. „Jak mnie to obrzydza"

Zupa z kapusty na bulionie

Taką szybką zupę przyrządzamy od zera na wywarze z kurczaka i włoszczyzny. Jeśli mamy pod ręką gotowy bulion – tym lepiej, zupa będzie jeszcze szybsza. Dolną część łodyg kapusty świetnie jest wykorzystać na surówkę z odrobiną oliwy i soku z cytryny – prosto z lodówki będzie pyszną, jędrną i chrupiącą przekąską.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Dwie ćwiartki z kurczaka
  • Górna część liści dużej główki kapusty pekińskiej
  • 8 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • ½ małego pora
  • Domowa mieszanka suszonych warzyw
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Suszony lubczyk, natka pietruszki
  • Sól, pieprz

kapusta pekińska

Szybka zupa kapuściana

Kurczaka płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera i pora, a także ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

szatkowanie kapusty

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i suszoną włoszczyznę. W dalszym ciągu gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy to nastąpi, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską oraz zioła. Gotujemy zupę do miękkości kapusty. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wypróbuj też przepisy na roladki z karkówki i pierogi z kaszą gryczaną.

zupa kapuściana