Rozbijam karkówkę i kładę pyszne dodatki. Rodzina ciągle prosi mnie o to danie

Klasyczne roladki, ale z karkówki, to świetny sposób na zachowanie oryginalnego charakteru dania z jedną ważną zmianą. Tłusty schab karkowy nadaje potrawie soczystości. Całość jest więc apetyczna, choć niezbyt dietetyczna.
Roladki z karkówki na obiad
Karkówka to jedno z najbardziej tłustych mięs, po jakie sięgamy na co dzień. Nie powinna znajdować się w naszej diecie na porządku dziennym ze względu na ilość nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Jednak kiedy od czasu do czasu sięgamy po ten produkt, warto wypróbować podanie go właśnie w ten sposób.
W plastry karkówki zawijamy klasyczne dodatki. Duża ilość tłuszczu w mięsie utrzymuje ich wilgotność. Mamy więc soczysty obiad, który można podać z ulubionymi dodatkami.
Roladki z boczkiem i bez
W przypadku wielu mięs na roladki, do środka dodajemy boczek dla zachowania odpowiedniej ilości tłuszczu. W naszym wypadku możemy z powodzeniem go pominąć. Można zastąpić go na przykład szynką dojrzewającą, która nada daniu nieco niecodziennego charakteru.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 plastry karkówki
- 4 plasterki szynki serrano lub prosciutto
- 2 kiszone ogórki
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- Masło klarowane do smażenia
Zawiń ogórki w plastry karkówki
Karkówkę nakrywamy folią spożywczą i rozbijamy dokładnie. Przyprawiamy, papryką, solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę.
Cebulę kroimy w cienkie pióra. Ogórki kiszone przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne. Szynkę kroimy w paski w poprzek plastrów.
Plastry wieprzowiny smarujemy delikatnie musztardą. Na każdym układamy po 2 ćwiartki ogórka, nieco cebuli i szynkę. Zawijamy brzegi i rolujemy, a następnie zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami.
Ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy nieco masła klarowanego. Roladki obsmażamy ze wszystkich stron na złocisto.
Zdejmujemy je z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Patelnię deglasujemy małą ilością wody i skrapiamy roladki. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika. Przygotowujemy dodatki i obiad gotowy.
Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszanką i faszerowane jajka.





































