Na obiad ugotowałem prostą zupę z kapusty. Kapuśniak może się schować
Zupa z kapusty? Norma. Zupa ze słodkiej kapusty? Zdarza się. Zupa z kapusty pekińskiej? Kto to słyszał! A jeśli jeszcze nie słyszał – oto przepis.
Zupa z kapusty pekińskiej
W przeciwieństwie do uwielbianej młodej kapusty, pekińska jest u nas dostępna praktycznie przez cały rok. Robi też – zasłużenie – coraz większą karierę. Przygotowujemy z niej nie tylko gołąbki, lecz także coraz częściej koreańską kapustę kiszoną, czyli kimchi. Z tej ostatniej zresztą także przygotować można pyszną zupę.
Ale o tym kiedy indziej. Dziś przyjrzyjmy się przepisowi na szybką zupę ze słodkiej kapusty pekińskiej. Jest lekka, bardzo niskokaloryczna i niezwykle pyszna. Można stosować ją jako potrawę na słynnej diecie kapuścianej.
Zupa z kapusty na bulionie
Taką szybką zupę przyrządzamy od zera na wywarze z kurczaka i włoszczyzny . Jeśli mamy pod ręką gotowy bulion – tym lepiej, zupa będzie jeszcze szybsza. Dolną część łodyg kapusty świetnie jest wykorzystać na surówkę z odrobiną oliwy i soku z cytryny – prosto z lodówki będzie pyszną, jędrną i chrupiącą przekąską.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- Dwie ćwiartki z kurczaka
- Górna część liści dużej główki kapusty pekińskiej
- 8 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- ½ małego pora
- Domowa mieszanka suszonych warzyw
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Suszony lubczyk, natka pietruszki
- Sól, pieprz
Szybka zupa kapuściana
Kurczaka płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą . Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera i pora, a także ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i suszoną włoszczyznę . W dalszym ciągu gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy to nastąpi, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską oraz zioła. Gotujemy zupę do miękkości kapusty. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wypróbuj też przepisy na roladki z karkówki i pierogi z kaszą gryczaną .