Weź ciasto francuskie i owiń wokół łyżek. Ten deser zrobisz w 30 minut

Ciasto francuskie jest niesamowicie uniwersalnym produktem. Można z niego zrobić zarówno deser na słodko, jak i przekąskę na słono. Tym razem mamy przepis na tę pierwszą opcję, który z pewnością Was zadowoli. Robi się ten deser w sposób nietypowy, ale efekt smakowy jest tego warty.
Przekąski z ciasta francuskiego
Z ciasta francuskiego można przygotować naprawdę wiele. Jest to bardzo uniwersalny produkt, który można wykorzystać do przyrządzenia wielu kreatywnych przekąsek. Szczególnie popularne są oczywiście dania na słodko, ale również te na słono. Wytrawnymi przekąskami idealnie nadającymi się na imprezowy wieczór mogą być ślimaczki z ciasta francuskiego z ketchupem, serem żółtym i szynką. Ewentualnie można również przyrządzić farsz z zasmażanych pieczarek.
Za to na słodko także jest wiele możliwości. Świetną opcją jest przygotowanie ciasteczek z czekoladą zapiekanych w piekarniku, lub tez z innym nadzieniem. Wszelkiego rodzaju desery, taki jak ten, na który przepis chcemy Wam dzisiaj zaproponować to również bardzo dobry wybór.

Przepyszne ciasteczka z kremem
Rurki z kremem lubi prawie każdy. Jak się okazuje, wcale nie trzeba iść do cukierni, żeby je zjeść. Można je przygotować samodzielnie w domu, szczególnie jeśli przepis jest szybki i prosty. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- jajko
- 200 g gotowego kremu lub nadzienia do ciasta
- 150 g śmietanki 30%
- 50 g migdałów
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować smakowity deser?
Taki deser to świetna opcja jako dodatek do kawy lub herbaty.
W pierwszej kolejności ciasto francuskie kroimy w długie cienkie plasterki o szerokości kilku centymetrów. Następnie starannie owijamy plastry ciasta wokół kilku łyżek i widelców w taki sposób jak na poniższym zdjęciu. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Po upływie tego czasu wyciągamy z piekarnika nasze smakołyki i wyjmujemy starannie sztućce ze środka. Do miski przekładamy gotowy biały słodki krem lub ulubione nadzienie, dodajemy śmietankę 30% i całość miksujemy. Tak przygotowanym kremem nadziewamy nasze rurki. Możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego.
Na koniec maczamy nasze rurki z kremem w drobno pokrojonych migdałach, z obu stron, z których widoczny jest wspomniany krem.

Sprawdź przepis na pyszne faszerowane jajka. Zobacz, jak pozbyć się ziemiórek.





































