Po prostu rozsmaruj to na filetach z kurczaka. To najlepszy przepis na kotlety

Na dzisiejszy obiad nie przygotowuj tradycyjnych schabowych i mielonych. Postaw na coś nowego i wypróbuj przepis na kotlety z piersi z kurczaka. Są rewelacyjne w smaku, a rodzina będzie nimi zachwycona.
Kotlety z kurczaka doskonałe na obiad
Kotlety zajmują zaszczytne miejsce w sercach miłośników naszej rodzimej kuchni. Nic dziwnego, bo smak smażonego mięsa jest po prostu fantastyczny. Wszystko, co dobre może się jednak znudzić i najzwyczajniej w świecie przejeść. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z ulubionego dania, bo wystarczy odkryć je na nowo.
Pomoże ci w tym przepis na kotlety z piersi z kurczaka. Nie są to jednak kotlety w znanej wcześniej formie. Ich przygotowanie nie stanowi większego problemu, ale trzeba wykazać się odrobiną zręczności i umiejętności. O tym, z czego i jak je zrobić, dowiesz się z dalszej części.

Kurczak i czosnek, czyli genialne połączenie smaków
Te nietypowe kotlety przygotujesz z piersi z kurczaka, a smaku nada im czosnek. Dodatek nie będzie jednak wyciskany, jak to jednak bywa, w prasce, ale pieczony, a następnie rozgnieciony na jednolitą pastę. Oprócz tych dwóch produktów potrzebne będą także składniki, z których przygotujesz farsz do kotletów. Znajdziesz je wszystkie na poniższej liście. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Einfach und lecker na YouTube.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 główka czosnku
- 60 g sera cheddar w kostce
- 50 g kopru
- 200 g boczku w plastrach
- pieprz
- sól

Przepis na kotlety z piersi z kurczaka
Weź główkę czosnku i z jednej strony odetnij jego końcówkę. W środek główki wlej oliwę i zawiń ją w folię aluminiową. Piecz go w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 30 minut.
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż i podziel ją na trzy kotlety. Każdego z nich rozbij, a następnie przypraw pieprzem i solą. Do miski przełóż upieczone ząbki czosnku i rozgnieć je widelcem. Następnie rozsmaruj je na kotletach. Obsyp je posiekanym koperkiem i ułóż grube plastry sera.
Kotlety wraz z ułożonymi na nich składnikami zawiń w roladki. Na blacie ułóż kilka plastrów boczku i zawiń w niej roladki. Nadziej je na dwa patyki do szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej roladki. Smaż je przez 3 minuty z każdej strony. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj także przepis na gulasz z nietypowego mięsa oraz sprawdź, jaką zupę możesz przygotować z rosołu.






































