Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te jajka faszerowane mam od koleżanki. Są tak smaczne, że podam je też na Wielkanoc
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.03.2025 08:39

Przepis na te jajka faszerowane mam od koleżanki. Są tak smaczne, że podam je też na Wielkanoc

faszerowane jajka
Fot. Shutterstock/gkrphoto

Poznaj przepis na jajka faszerowane. Są tak pyszne, że możesz przygotować je na dowolną okazję, a także na nadchodzącą Wielkanoc. Jajka w takim wydaniu na pewno nie gościły na twoim stole, ale warto je zrobić i przekonać się o ich smaku. 

Najlepsze jajka faszerowane na Wielkanoc

Do świąt wielkanocnych zostało jeszcze kilka tygodni, ale już teraz warto poznać przepisy na dania, które warto podać w tym roku na święta. Zgodnie z tradycją nie może zabraknąć przysmaków z jajkiem. Składnik symbolizuje bowiem wygraną życia nad śmiercią, także nadejście nowego życia, co ma bezpośredni związek z religią.

Jeżeli dań z jajkami nie może zabraknąć również i w twoim domu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przygotowane według niego jajka faszerowane szynką i papryką bardzo szybko zyskają uznanie domowników i gości. Zasmakują im na tyle, że będziesz przygotowywać je nie tylko z okazji świąt.  

jajka.jpg
Fot. Canva/Tookapic
To warzywo zasypuje rynek, powód jest paskudny. Polska importuje to na potęgę

Z czego składają się jajka faszerowane na Wielkanoc?

Produktów do przygotowania faszerowanych jajek nie ma zbyt wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego z nich, bo tylko łącząc je sobą, przygotujesz doskonałe jajka.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g szynki
  • 100 czerwonej papryki
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 50 g majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól
jajka na twardo.jpg
Fot. Canva/MeaoFoto

Przepis na jajka faszerowane

Przygotowanie rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Przestudź je, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Następnie delikatnie wyciągnij żółtka z jajek i przełóż do miski. Rozgnieć je za pomocą widelca.

Paprykę, ogórki, szynkę pokrój w drobną kostkę. Składniki przełóż do miski. Wsyp szczypior oraz dodaj majonez. Całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.

Każdą połówkę jajka nafaszeruj powstałym farszem. Jajka udekoruj posiekanym koperkiem. Gotowe podaj na wielkanocny stół, a nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Polecamy również przepis na wyśmienite bajaderki oraz zupę chrzanową od Heni. Rodzina będzie zachwycona.

jajka faszerowane.jpg
Fot. Shutterstock