Żadne ruskie, żadne mięsne. To najlepszy farsz na pierogi, jaki można sobie wymarzyć

Oto przepis na pierogi z bardzo nietypowym nadzieniem. Składa się na nie kiszona kapusta, cebula i jeden zaskakujący składnik. Farsz wychodzi doskonały, pełny w smaku, a połączenie wydaje się zupełnie naturalne. Koniecznie wypróbuj.
Zapomniana kaszanka
Kaszanka to produkt, który jakby popadł ostatnio w niełaskę. W dyskontach ukryty jest pośród wędlin, wraca na widok publiczny w grillowym sezonie. Rzadko sięgamy też po niego w bardziej złożonych przepisach.
A przecież ta, przyznajmy, kontrowersyjna potrawa ma wielu zatwardziałych fanów. Wszyscy oni powinni sięgnąć po ten przepis na kaszankowy farsz do pierogów. Dzięki odpowiednim dodatkom wychodzą one mało zwarte i w sam raz nadają się na tego typu obiad.

Pierogi z kaszanką
Pierogi takie przygotowujemy oczywiście z ciastem według dowolnego sprawdzonego przepisu. Ilustracje pochodzą z kanału Gotowanie na rauszu. Autorzy przygotowują tam ciasto wyłącznie z mąki i odrobiny oleju dolanej do ciepłej wody.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- Ciasto na pierogi z ok. ½ kg mąki
- 2 pęta kaszanki
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, majeranek

Farsz z kaszanki do pierogów
Kapustę płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Odciskamy z wody lub soku i szatkujemy. Cebulę i czosnek siekamy drobno.
Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy cebulę. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem.
Po kilku minutach duszenia dodajemy pokruszoną kaszankę. Podgrzewamy. Kiedy zacznie robić się miękka, rozdrabniamy ją dokładniej łyżką.

Wszystko mieszamy i łączymy w jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku solą. Dusimy, aż farsz będzie miękki, a smaki dobrze połączone.
Farsz odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie zagniatamy ciasto. Lepimy pierogi jak zwykle i gotujemy w osolonym wrzątku przez trzy minuty od wypłynięcia. Podajemy z cebulką i/lub skwarkami.
Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i postną zapiekankę.




































