Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ruskie, żadne mięsne. To najlepszy farsz na pierogi, jaki można sobie wymarzyć
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.03.2025 22:00

Żadne ruskie, żadne mięsne. To najlepszy farsz na pierogi, jaki można sobie wymarzyć

pierogi z kaszanką
Fot. youtube.com/gotowanienarauszu

Oto przepis na pierogi z bardzo nietypowym nadzieniem. Składa się na nie kiszona kapusta, cebula i jeden zaskakujący składnik. Farsz wychodzi doskonały, pełny w smaku, a połączenie wydaje się zupełnie naturalne. Koniecznie wypróbuj.

Zapomniana kaszanka

Kaszanka to produkt, który jakby popadł ostatnio w niełaskę. W dyskontach ukryty jest pośród wędlin, wraca na widok publiczny w grillowym sezonie. Rzadko sięgamy też po niego w bardziej złożonych przepisach.

A przecież ta, przyznajmy, kontrowersyjna potrawa ma wielu zatwardziałych fanów. Wszyscy oni powinni sięgnąć po ten przepis na kaszankowy farsz do pierogów. Dzięki odpowiednim dodatkom wychodzą one mało zwarte i w sam raz nadają się na tego typu obiad.

gotowanie pierogów
Fot. youtube.com/gotowanienarauszu
Te pyszne kuleczki zrobisz bez pieczenia. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Pierogi z kaszanką

Pierogi takie przygotowujemy oczywiście z ciastem według dowolnego sprawdzonego przepisu. Ilustracje pochodzą z kanału Gotowanie na rauszu. Autorzy przygotowują tam ciasto wyłącznie z mąki i odrobiny oleju dolanej do ciepłej wody.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Ciasto na pierogi z ok. ½ kg mąki
  • 2 pęta kaszanki
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, majeranek
faszerowanie pierogów
Fot. youtube.com/gotowanienarauszu

Farsz z kaszanki do pierogów

Kapustę płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Odciskamy z wody lub soku i szatkujemy. Cebulę i czosnek siekamy drobno.

Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy cebulę. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem.

Po kilku minutach duszenia dodajemy pokruszoną kaszankę. Podgrzewamy. Kiedy zacznie robić się miękka, rozdrabniamy ją dokładniej łyżką. 

farsz z kaszanki
 

Wszystko mieszamy i łączymy w jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku solą. Dusimy, aż farsz będzie miękki, a smaki dobrze połączone. 

Farsz odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie zagniatamy ciasto. Lepimy pierogi jak zwykle i gotujemy w osolonym wrzątku przez trzy minuty od wypłynięcia. Podajemy z cebulką i/lub skwarkami.

Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i postną zapiekankę.

lepienie pierogów
Fot. youtube.com/gotowanienarauszu