Smakosze.pl Porady Na Wielkanoc farbuję jajka na 5 kolorów. Nikt mi nie wierzy, jakie to proste
Fot. Cana/Studio Barcelona

Na Wielkanoc farbuję jajka na 5 kolorów. Nikt mi nie wierzy, jakie to proste

15 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już dzisiaj warto wrócić do naturalnych metod farbowania jajek. Te sposoby zagwarantują ci piękne i naturalne kolory. Wszyscy będą ci zazdrościć, bo jajka w twoim koszyczku będą wyglądały najpiękniej. Poznaj moje naturalne sposoby barwienia jajek.

Idealne jajka na Wielkanoc

Jajka na Wielkanoc muszą pojawić się jak choinka na Boże Narodzenie. Święta bez tego produktu po prostu nie istnieją. Twoje pisanki będą naprawdę piękne, jeżeli pofarbujesz je naturalnymi sposobami, jak przed laty.

Metoda jest bardzo prosta. Wystarczy parę warzywnych dodatków, a twoje jajka nabiorą pięknych kolorów. Poniżej poznasz metody i potrzebne składniki. Wszystkie powinnaś mieć w swojej kuchni. Będzie tanio i skutecznie.

kolorowe jajka.jpg
Fot. Canva/Studio Barcelona
Gessler używa ich w Kuchennych Rewolucjach. Bosacka ostrzega "to prosta do droga do wielu chorób"

Jeden składnik przygotuj już dzisiaj

Cebula to świetny dodatek do prawie każdego dania. Jej łupiny, jak wiadomo, przydają się także do farbowania jajek. Wystarczy umieścić je na dnie garnka. Poukładaj na nich jajka i zalej zimną wodą oraz dwoma łyżkami octu. Na wierzch znów ułóż cebulowe łupiny. Jajka gotuj przez 10 minut . Po ugotowaniu zostaw je na chwilę, aby nabrały brązowo-bordowego koloru. Gotowe jajka wyjmij i nasmaruj odrobinką masła, żebyy się świeciły. Nie zapomnij tylko nazbierać sporej ilości cebulowych łupin. Najlepiej zacznij już dzisiaj.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jeżeli chcesz zafarbować jajka na żółto, użyj kurkumy. Do garnka wlej wodę oraz odrobinę octu. Wsyp 5 łyżek kurkumy i odrobinę soli. Na koniec włóż jajka i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie zostaw je w garnku na 2 godziny i gotowe.

Pięknie pomalowane pisanki
fot. Canva

Przyda się nie tylko cebula

Istnieje jeszcze kilka sposobów, na zafarbowanie jajek na nietypowy kolor. Jednym z nich jest gotowanie w czerwonej kapuście. Jajka ugotowane z tym warzywem nabiorą niebieskiego koloru. Aby to osiągnąć, musisz posiekać połowę główki kapusty i umieścić ją w garnku. Następnie wsyp odrobinę soli, umieść w garnku jajka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut. Jajka pozostaw na całą noc, a rano zdziwisz się, jak bardzo są niebieskie.

W twoim koszyku nie może zabraknąć jajek w kolorze zielonym. Dlatego ugotuj jajka ze szpinakiem. Do garnka włóż świeże liście szpinaku i wsyp odrobinę soli. Całość zalej wodą i zagotuj. Do tak przygotowanego wywaru włóż jajka i gotuj przez 15 minut. Podobnie jak w przypadku jajek gotowanych z kapustą, pozostaw je potem na całą noc w garnku.

Nie zapomnij ugotować jajek z burakami. Będą miały piękny, czerwony kolor. Obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka umieść w garnku. Wsyp sól i wlej wodę oraz 3 łyżki octu. Do garnka włóż jajka i gotuj przez 10 minut. Pofarbowane jajka wyjmij po ostygnięciu.

Zastosuj te naturalne i skuteczne metody, a jajka wielkanocne wyjdą przepiękne. Wszyscy będą zaskoczeni, kiedy opowiesz, jakimi metodami udało ci się to osiągnąć. Sprawdź, jakie promocje Biedronka przygotowała na weekend oraz dowiedz się, w czym sztuczna inteligencja może pomóc w kuchni .

barwniki.jpg
Fot. Canva/mirrorr
Ulep kulki z mięsa, zrób wgłębienie i wlej jajka. Mąż ciągle mnie prosi o ten obiad
Żadna jarzynowa, ta sałatka bije ją na głowę. Nic tak nie pasuje do wędlin
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy