Na Wielkanoc podam sałatkę tatarską od Heni. Jest 100 razy lepsza od jarzynowej
Już niedługo będziemy obchodzić Święta Wielkanocne, podczas których przeżyje oczywiście Triduum Paschalne, ale również będzie to okazja na spędzenie czasu w gronie rodzinnym. Dlatego też warto na to wydarzenie przygotować przepyszne potrawy, które zachwyca naszych gości. Oprócz tradycyjnych dań, dobrą opcją będzie przyrządzenie czegoś zupełnie nowego. Przedstawiamy Wam przepis na przepyszną sałatkę.
Jakie dania podać na w Święta Wielkanocne?
Święta Wielkanocne to przede wszystkim jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu Kościoła. Ponadto jest to świetna okazja do tego, aby spędzić czas z rodziną . W Polsce przyjęło się, że właśnie w Wielkanoc rodziny spotykają się i razem świętują. Dlatego też warto przygotować różnego rodzaju potrawy, które z pewnością spotkają się z pozytywnym odbiorem ze strony naszych gości.
Przede wszystkim klasykiem jest żurek, który obowiązkowo musi się znaleźć na stole. Do tego faszerowane jajka, pasztet i wędliny. Sałatki oczywiście również . Między innymi jarzynowa i gyros. Jednak jest jeszcze jedna, która nie jest aż tak popularna ale warto ją przygotować.

Sałatka tatarska przysmakiem na Wielkanoc
Sałatka tatarska to świetny wybór, jeśli chcemy odbiec od tradycyjnych przekąsek . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 5 białek
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka groszku zielonego
- 1 szklanka kukurydzy
- 5 kawałków papryki konserwowej
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 5 żółtek
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszną sałatkę tatarską?
Sałatka tatarska to fantastyczny wybór na przekąskę , która powinna znaleźć sie na stole wielkanocnym. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a do tego szybkie.
W pierwszej kolejności gotujemy 5 jajek . Następnie oddzielamy żółtka od białek . Do dużej miski wrzucamy groszek dodajemy pokrojone białka, kukurydzę, pieczarki, które wcześniej należy drobno pokroić i gotować przez 5 minut w osolonej wodzie.

W małej misce umieszczamy majonez i musztardę. Dodajemy do nich żółtka. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie rozgniatamy żółtka . Po chwili dodajemy sok z połowy cytryny i całość mieszamy.
Do dużej miski z pozostałymi składnikami dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki konserwowe oraz szczypiorek . Na koniec dodajemy zrobiony wcześniej sos i wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowana sałatka świetnie nada się na Wielkanoc.

Sprawdź przepis na pyszne jajka faszerowane . Zobacz, jak zrobić wspaniały bigos .