Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten farsz jest najlepszy do jajek. Ten przepis dostałem od znajomego kucharza
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.03.2025 19:55

Ten farsz jest najlepszy do jajek. Ten przepis dostałem od znajomego kucharza

jajka faszerowane tuńczykiem
youtube.com/@smakowitedania

Nawet na Wielkanoc nie samymi jajkami żyje człowiek. W tym przepisie łączymy je z farszem, który zmienia połówki jajek w niecodzienną przekąskę, doskonałą na świąteczny stół. To jednocześnie coś starego i coś nowego, a także zielony powiew wiosny na talerzu.

Faszerowane jajka

Jest mnóstwo sposobów na farsz do gotowanych jajek. Ten można uznać za niecodzienny, jest to bowiem nadzienie rybne. Wykorzystuje tuńczyka z puszki, którego wzbogacamy zaledwie kilkoma przyprawami.

Warto sięgnąć do tego przepisu na Wielkanoc. W przeciwieństwie do Bożego Narodzenia nie są to święta obfitujące w ryby na naszym stole. Tymczasem jakiekolwiek produkty z tej kategorii to ważne uzupełnienie naszej diety. Polacy jadają zbyt mało ryb. Choć odrobina tuńczyka z puszki nie spowoduje tu rewolucji, warto działać też małymi kroczkami.

farsz do jajek
youtube.com/@smakowitedania
Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Możesz sporo zyskać

Jajka faszerowane tuńczykiem

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Smakowite dania. Autorka zapewnia w nim, że pasta wychodzi równie dobrze, jeśli zamiast tuńczyka w sosie własnym użyjemy tego z zalewy olejowej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 szalotka
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub skyru 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz
jajka na twardo.jpg
fot. Canva

Faszerujemy jajka masą z tuńczykiem.

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Z jogurtu, majonezu i musztardy przygotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Jajka przekrawamy na równe połówki i delikatnie wyjmujemy żółtka. Wrzucamy je do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy, rozdzielając włókna palcami. Szalotkę siekamy na drobno i dodajemy do farszu. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, zalewamy sosem i mieszamy na jednolitą masę.

Opróżnione z żółtek białka jajek faszerujemy masą tak, by wystawała niewielkim kopczykiem ponad powierzchnię jajka. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, lekko dociskamy i układamy na talerzu do serwowania.

Wypróbuj też przepisy na wielkanocną babkę i doskonały pieczony schab.

rozdrabnianie jajek
youtube.com/@smakowitedania