Ten farsz jest najlepszy do jajek. Ten przepis dostałem od znajomego kucharza

Nawet na Wielkanoc nie samymi jajkami żyje człowiek. W tym przepisie łączymy je z farszem, który zmienia połówki jajek w niecodzienną przekąskę, doskonałą na świąteczny stół. To jednocześnie coś starego i coś nowego, a także zielony powiew wiosny na talerzu.
Faszerowane jajka
Jest mnóstwo sposobów na farsz do gotowanych jajek. Ten można uznać za niecodzienny, jest to bowiem nadzienie rybne. Wykorzystuje tuńczyka z puszki, którego wzbogacamy zaledwie kilkoma przyprawami.
Warto sięgnąć do tego przepisu na Wielkanoc. W przeciwieństwie do Bożego Narodzenia nie są to święta obfitujące w ryby na naszym stole. Tymczasem jakiekolwiek produkty z tej kategorii to ważne uzupełnienie naszej diety. Polacy jadają zbyt mało ryb. Choć odrobina tuńczyka z puszki nie spowoduje tu rewolucji, warto działać też małymi kroczkami.

Jajka faszerowane tuńczykiem
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Smakowite dania. Autorka zapewnia w nim, że pasta wychodzi równie dobrze, jeśli zamiast tuńczyka w sosie własnym użyjemy tego z zalewy olejowej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 6 dużych jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 szalotka
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub skyru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz

Faszerujemy jajka masą z tuńczykiem.
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Z jogurtu, majonezu i musztardy przygotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Jajka przekrawamy na równe połówki i delikatnie wyjmujemy żółtka. Wrzucamy je do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy, rozdzielając włókna palcami. Szalotkę siekamy na drobno i dodajemy do farszu. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, zalewamy sosem i mieszamy na jednolitą masę.
Opróżnione z żółtek białka jajek faszerujemy masą tak, by wystawała niewielkim kopczykiem ponad powierzchnię jajka. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, lekko dociskamy i układamy na talerzu do serwowania.
Wypróbuj też przepisy na wielkanocną babkę i doskonały pieczony schab.






































