Smakosze.pl Przepisy Na Wielkanoc zrobię taką wątróbkę. Z tymi dodatkami zasmakuje każdemu, mało kto o nich pamięta
Fot. Canva/Slatan

Na Wielkanoc zrobię taką wątróbkę. Z tymi dodatkami zasmakuje każdemu, mało kto o nich pamięta

19 marca 2024

Zwykle przepis na wątróbkę opiera się na dodaniu do niej jabłka. Tym razem jest trochę inaczej. Dzięki temu pysznemu dodatkowi wątróbkę podasz na Wielkanoc. Oczaruje smakiem rodzinę i gości.

Wątróbka na wielkanocnym stole

Wątróbka na Wielkanoc? Taki wybór może nieco dziwić, ale warto poznać przepis na to danie. Wątróbkę robimy z jabłkiem i dodajemy do niego sos, który jednoznacznie kojarzy się z świętami wielkanocnymi . Chodzi o wyborny sos chrzanowy , który z wątróbki uczyni świąteczne danie.

Przepis jest prosty i wart wypróbowania. Wątróbkę z jabłkami w sosie chrzanowym przyrządzisz raz- dwa i danie równie szybko zniknie z talerzy. Wszystko dlatego, że ostry smak chrzanu przełamuje soczyste i słodkawe jabłko . Podaj wątróbkę na Wielkanoc i zaskocz tym smakiem swoich bliskich.

wątróbka
Fot. Canva/ArtemSH
Od lat używam tego do barwienia jajek, efekt powala na łopatki. Łupiny cebuli to nie wszystko

Jak zrobić wątróbkę z jabłkiem w sosie chrzanowym?

Składniki:

  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 1 por
  • 4 łyżeczek chrzanu
  • 2 łyżeczki margaryny
  • 2 łyżeczki oleju
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 niepełne łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie wątróbki zacznij od umycia i osuszenia wątróbki. Usuń wszelkie żyłki i błonki z mięsa. Posiekaj pora, w garnuszku roztop margarynę, wlej olej i podsmaż pora . Dołóż wątróbkę, wsyp curry, wymieszaj i duś 20 minut.

Do mięsa dodaj pokrojone w kostkę jabłka, chrzan, majeranek, cukier i duś pod przykryciem 10 minut . Wymieszaj wodę ze śmietanką, dosyp mąkę, dodaj do wątróbki i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wątróbka jest już gotowa do podania.

Wątróbka w wydaniu wielkanocnym pełna smaku

Taki sposób przygotowania wątróbki sprawia, że staje się ona daniem idealnym na Wielkanoc. W sosie chrzanowym, z przyprawami i jabłkiem smakuje, że palce lizać. Mało kto spodziewa się wątróbki podczas świąt. Jednak mięso przyrządzone dzięki temu przepisowi, aż prosi się, by je podać na świąteczny stół.

Prosta receptura i pyszny efekt to znaki szczególne tego dania. Wątróbkę zrobisz szybko i będzie ona ciekawym i smacznym pomysłem podczas wielkanocnego posiłku . Danie na pewno zrobi wrażenie na każdym smakoszu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić galaretę z nóżek z przepisu Heni Foks. Podawaliśmy też smaczny patent na żeberka jak z restauracji.

wątróbka
Fot. Canva/Image Professionals
Smażę naleśniki, robię farsz i układam warstwami. Już dawno nie jadłam tak dobrej zapiekanki
Bosacka wzięła dwie butelki oleju i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym wiedzieć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy