Na Wielkanoc zrobię taką wątróbkę. Z tymi dodatkami zasmakuje każdemu, mało kto o nich pamięta
Zwykle przepis na wątróbkę opiera się na dodaniu do niej jabłka. Tym razem jest trochę inaczej. Dzięki temu pysznemu dodatkowi wątróbkę podasz na Wielkanoc. Oczaruje smakiem rodzinę i gości.
Wątróbka na wielkanocnym stole
Wątróbka na Wielkanoc? Taki wybór może nieco dziwić, ale warto poznać przepis na to danie. Wątróbkę robimy z jabłkiem i dodajemy do niego sos, który jednoznacznie kojarzy się z świętami wielkanocnymi . Chodzi o wyborny sos chrzanowy , który z wątróbki uczyni świąteczne danie.
Przepis jest prosty i wart wypróbowania. Wątróbkę z jabłkami w sosie chrzanowym przyrządzisz raz- dwa i danie równie szybko zniknie z talerzy. Wszystko dlatego, że ostry smak chrzanu przełamuje soczyste i słodkawe jabłko . Podaj wątróbkę na Wielkanoc i zaskocz tym smakiem swoich bliskich.
Jak zrobić wątróbkę z jabłkiem w sosie chrzanowym?
Składniki:
- ½ kg wątróbki drobiowej
- 2 jabłka
- 1 por
- 4 łyżeczek chrzanu
- 2 łyżeczki margaryny
- 2 łyżeczki oleju
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 niepełne łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie wątróbki zacznij od umycia i osuszenia wątróbki. Usuń wszelkie żyłki i błonki z mięsa. Posiekaj pora, w garnuszku roztop margarynę, wlej olej i podsmaż pora . Dołóż wątróbkę, wsyp curry, wymieszaj i duś 20 minut.
Do mięsa dodaj pokrojone w kostkę jabłka, chrzan, majeranek, cukier i duś pod przykryciem 10 minut . Wymieszaj wodę ze śmietanką, dosyp mąkę, dodaj do wątróbki i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wątróbka jest już gotowa do podania.
Wątróbka w wydaniu wielkanocnym pełna smaku
Taki sposób przygotowania wątróbki sprawia, że staje się ona daniem idealnym na Wielkanoc. W sosie chrzanowym, z przyprawami i jabłkiem smakuje, że palce lizać. Mało kto spodziewa się wątróbki podczas świąt. Jednak mięso przyrządzone dzięki temu przepisowi, aż prosi się, by je podać na świąteczny stół.
Prosta receptura i pyszny efekt to znaki szczególne tego dania. Wątróbkę zrobisz szybko i będzie ona ciekawym i smacznym pomysłem podczas wielkanocnego posiłku . Danie na pewno zrobi wrażenie na każdym smakoszu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić galaretę z nóżek z przepisu Heni Foks. Podawaliśmy też smaczny patent na żeberka jak z restauracji.