Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Wielkanoc zrobię galaretę z nóżek według przepisu Heni Foks. Tak łatwo jeszcze nie było
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.03.2024 19:41

Na Wielkanoc zrobię galaretę z nóżek według przepisu Heni Foks. Tak łatwo jeszcze nie było

galareta z nóżek
Fot. YouTube/Henia Foks

Koniecznie poznaj ten przepis na galaretę z nóżek i podaj ją na Wielkanoc. Smak tej galarety przekona nawet najwybredniejszych smakoszy. A w dodatku – jeszcze nigdy nie robiło się ich tak łatwo. Nóżki z przepisu Heni Foks zachwycą rodzinę. 

Przepis Heni Foks zachwyca

Henia Foks to youtuberka, która na swoim kanale dzieli się z widziani domowymi przepisami na ciasta i dania. Jej przepisy są przystępne. Choć końcowy efekt urzeka, jednak przygotowanie nie wymaga połowy dnia. 

Tym razem Henia pokazała niezwykły przepis na galaretę z nóżek. Mnie ten przepis spodobał się tak bardzo, że postanowiłem na Wielkanoc zrobić takie właśnie nóżki. Ty też możesz. Wystarczy, że zapoznasz się z poniższym przepisem. Z nim na pewno ci się uda. 

mięso na galaretkę.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Zrobisz żeberka lepsze niż w restauracji, wystarczy pamiętać o 1 rzeczy Pijesz sporo kawy? Dodaj do niej trochę... soli. Efekt naprawdę cię zaskoczy

Co będzie ci potrzebne?

Oprócz nóżek wieprzowych będziesz potrzebowała także składników z listy poniżej. Są one niezbędne do stworzenia tej niezwykle smacznej galarety. Przepis podobnie jak zdjęcia umieszczone w tym artykule, pochodzą z kanału Henia Foks.

Składniki:

  • 4 nóżki wieprzowa
  • 1 mała golonka (podudzie) z indyka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 15 ml octu
  • pieprz
  • sól

Przepis na galaretkę z nóżek

Mięso umyj, namocz przez godzinę a następnie przełóż do garnka i zagotuj. Po zagotowaniu zmień wodę. Włóż liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i obrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 godziny na wolnym ogniu. Po 3 godzinach dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Kiedy wszystko będzie już miękkie, wlej ocet. Wywar po zagotowanym mięsie przelej do miski, a mięso oddziel od kości i drobno posiekaj. 

Wywar dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do niego posiekane i ugotowane mięso i warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki, łącznie z wywarem, przełóż do prostokątnej foremki typu keksówka. Galaretę równomiernie rozprowadź i pozostaw do wystygnięcia. Gdy galareta ostygnie, umieść ją w lodówce, najlepiej na całą noc. Gotową galaretkę krój na kawałki i podawaj gościom z cytryną, chrzanem lub octem. Sprawdź najlepszy przepis na śniadanie  oraz dowiedz się, dlaczego warto pić kefir

galaretka.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks