Smażę naleśniki, robię farsz i układam warstwami. Już dawno nie jadłam tak dobrej zapiekanki
Naleśniki są zawsze pysznym pomysłem na obiad. Teraz dzięki temu przepisowi robię z nich też znakomitą zapiekanką. Danie jest doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Zrobisz go w prosty i smaczny sposób.
Zapiekanka z naleśników pełna mięsnego farszu
Jeśli wahasz się czy na obiad zrobić naleśniki, czy zapiekankę, to mamy dla ciebie pyszne rozwiązanie. Zrób zapiekankę z naleśników pełną wybornego farszu. Soczyste mięso z papryką i przyprawami sprawi, że danie będzie wyjątkowo apetyczne.
Natomiast warstwa sera nada kremowego wykończenia tej potrawie. Zrobisz ją w prosty sposób dzięki temu przepisowi. Każdy, to spróbuje tej zapiekanki, poprosi o dokładkę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Gourmet Inspiration. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Bosacka wzięła dwie butelki oleju i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym wiedzieć Przepis na surówkę rozsierdził internatuów. A wszystko przez jeden szczegółJak zrobić zapiekankę z naleśników z mięsnym farszem?
Składniki na farsz:
- ½ kg mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 100 g sera mozzarella
- sól
- pieprz
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie zapiekanki zacznij od zrobienia ciasta naleśnikowego. Do miski wbij jajka, dolej mleko, wsyp mąkę i zmiksuj składniki. Dolej wodę, olej i połącz składniki. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu naleśników, w garnku rozpuść masło, wsyp 2 łyżki mąki i wlej 2 szklanki mleka.
Wymieszaj i odstaw z gazu. Posiekaj cebulę, podsmaż ją i dodaj czosnek. Dodaj mięso mielone, posiekaną paprykę, sól, pieprz i wymieszaj. Naleśniki smaruj przygotowanym wcześniej sosem, kładź farsz i powtarzaj czynność z każdym naleśnikiem.
Pyszna zapiekanka na rodzinny obiad
Wierzch naleśników posmaruj sosem, posyp startym serem mozzarellą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu zapiekanka jest gotowa do podania. Rozpływa się w ustach, pełna jest soczystego nadzienia i ma kremowy smak. Podana na obiad zachwyci każdego domownika.
Zaletą tej wybornej zapiekanki jest prosty sposób przygotowania. Robisz najpierw naleśniki, potem farsz, następnie zapiekanka trafia do piekarnika. Smaczny i syty obiad w niedługim czasie będzie gotowy. Warto spróbować tego znakomitego dania. Pisaliśmy o tym, że ukraiński miód nie wjechał do Polski z powodu uchybień w składzie. Podawaliśmy przepis na smaczną zupę pomidorową.