Na zachodzie jest wielkim przysmakiem. Polacy omijają ten wyrób szerokim łukiem
Surowe mięso wieprzowe ze sporą ilością przypraw zamknięte w formie kiełbasy to prawdziwy przysmak w Europie Zachodniej. Metka, bo o nią tu chodzi, przed laty była popularna również w Polsce. Przypomnij sobie ten doskonały przysmak i dowiedz się, z czym go podawać. Warto wrócić do tej mięsnej przekąski.
Niemiecki przysmak, czyli mięso z przyprawami
Metka to rodzaj kiełbasy, która składa się z surowego, ale dobrze przyprawionego mięsa wieprzowego . Pierwszy raz pojawiła się w 1903 roku w jednej z berlińskich gospód. Od tamtej pory stała się przysmakiem nie tylko w Niemczech, ale też na Śląsku, Kujawach i w Wielkopolsce.
Obecnie nie jest aż tak popularna w Polsce, ale wciąż jest przysmakiem u naszych zachodnich sąsiadów. Warto przypomnieć sobie jej smak, bo nawet dzisiaj może być doskonałą przekąską. O tym, jak ją podawać, dowiesz się więcej z dalszej części artykułu.
Metka popularna tylko w dwóch regionach
Cała Polska zapomniała o metce, ale wciąż są regiony na północy i na zachodzie naszego kraju, gdzie surowe mięso z przyprawami jest zaliczane do dań tradycyjnych. A te, jak wiadomo, bardzo często są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Nie inaczej jest i w tym wypadku.
Dobrej jakość metka zawiera sporo witaminy B3, czyli niacyny. Właśnie ten składnik odpowiada za poprawne funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz redukuje zapalenia jamy ustnej i skórnej. Choćby z tego powodu warto włączyć ją do swojej diety.
Metka - jak ją podawać?
Przysmak, jakim jest metka, ma także tę zaletę, że można podać ją na wiele sposobów. Najczęściej i dla wielu najsmaczniej podaje się ją z pieczywem. Roztarta na powierzchni kromki chleba smakuje obłędnie.
Niektórzy przygotowują z niej także tatara. Choć smakuje wtedy zupełnie inaczej niż ten z wołowiny i tak jest bardzo dobry. Wybierz najlepszy dla siebie sposób podania i przekonaj się o wyjątkowym smaku metki. Specjał ten najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła, aby smakował dokładnie tak, jak powinien . Wtedy ze smakiem będziesz wracać do niego bardzo często
Sprawdź co da swoich klientów przygotował Lidl . Zobacz też co począć z przejrzałymi bananami .