Smakosze.pl Produkty Na zachodzie jest wielkim przysmakiem. Polacy omijają ten wyrób szerokim łukiem
Fot. Shutterstock/Gudrun Hochmuth

Na zachodzie jest wielkim przysmakiem. Polacy omijają ten wyrób szerokim łukiem

29 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surowe mięso wieprzowe ze sporą ilością przypraw zamknięte w formie kiełbasy to prawdziwy przysmak w Europie Zachodniej. Metka, bo o nią tu chodzi, przed laty była popularna również w Polsce. Przypomnij sobie ten doskonały przysmak i dowiedz się, z czym go podawać. Warto wrócić do tej mięsnej przekąski.

Niemiecki przysmak, czyli mięso z przyprawami

Metka to rodzaj kiełbasy, która składa się z surowego, ale dobrze przyprawionego mięsa wieprzowego . Pierwszy raz pojawiła się w 1903 roku w jednej z berlińskich gospód. Od tamtej pory stała się przysmakiem nie tylko w Niemczech, ale też na Śląsku, Kujawach i w Wielkopolsce.

Obecnie nie jest aż tak popularna w Polsce, ale wciąż jest przysmakiem u naszych zachodnich sąsiadów. Warto przypomnieć sobie jej smak, bo nawet dzisiaj może być doskonałą przekąską. O tym, jak ją podawać, dowiesz się więcej z dalszej części artykułu.

met ka.jpg
Fot. Canva/JackF
Kroję, mieszam i podaję. Ta sałatka jest śmiesznie tania, a smakuje jak marzenie

Metka popularna tylko w dwóch regionach

Cała Polska zapomniała o metce, ale wciąż są regiony na północy i na zachodzie naszego kraju, gdzie surowe mięso z przyprawami jest zaliczane do dań tradycyjnych. A te, jak wiadomo, bardzo często są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Nie inaczej jest i w tym wypadku.

Dobrej jakość metka zawiera sporo witaminy B3, czyli niacyny. Właśnie ten składnik odpowiada za poprawne funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz redukuje zapalenia jamy ustnej i skórnej. Choćby z tego powodu warto włączyć ją do swojej diety.

Metka - jak ją podawać?

Przysmak, jakim jest metka, ma także tę zaletę, że można podać ją na wiele sposobów. Najczęściej i dla wielu najsmaczniej podaje się ją z pieczywem. Roztarta na powierzchni kromki chleba smakuje obłędnie.

Niektórzy przygotowują z niej także tatara. Choć smakuje wtedy zupełnie inaczej niż ten z wołowiny i tak jest bardzo dobry. Wybierz najlepszy dla siebie sposób podania i przekonaj się o wyjątkowym smaku metki. Specjał ten najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła, aby smakował dokładnie tak, jak powinien . Wtedy ze smakiem będziesz wracać do niego bardzo często

Sprawdź co da swoich klientów przygotował Lidl . Zobacz też co począć z przejrzałymi bananami .

tatar metka.jpg
Fot. Canva/Mariha-kitchen
Ułóż na cieście francuskim i zawiń w ten sposób. Najlepszy i najprostszy sposób na ciepłą kolację
Łączę jabłka z jarzębiną i zasypuję cukrem. Efekt jest tak pyszny, że głowa mała
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy