Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż na cieście francuskim i zawiń w ten sposób. Najlepszy i najprostszy sposób na ciepłą kolację
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.09.2024 18:33

Ułóż na cieście francuskim i zawiń w ten sposób. Najlepszy i najprostszy sposób na ciepłą kolację

ciasto francuskie z dodatkami
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Prosta kolacja na ciepło z tego przepisu jest nie do pobicia. To danie zachwyci każdego, a ty przygotujesz je w łatwy i szybki sposób. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak w kilka minut postawić na stole pyszny posiłek. Smak uzależnia tak bardzo, że będziesz robiła go znacznie częściej. 

Doskonała prosta kolacja na ciepło

Ostatni posiłek w ciągu jest tak samo ważny, jak pierwszy. Szczególnie jeżeli jest to ta prosta kolacja na ciepło. Danie jest lekkie, a przy tym sycące i bardzo smaczne. Wystarczy jeden kęs, a domownicy zachwycą się jego smakiem i będą błagali o dokładki.

Na szczęście z tym przepisem przygotujesz je w łatwy i szybki sposób. O tym, jak przygotować kolację i co będziesz potrzebować, dowiesz się z dalszej części artykułu. Przepis na bazie ciasta francuskiego robi się błyskawicznie i wychodzi za każdym razem. Koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni.

ciasto francuskie kolacja.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Łączę jabłka z jarzębiną i zasypuję cukrem. Efekt jest tak pyszny, że głowa mała

Prosta kolacja na ciepło z kilku składników

Danie, które przygotujesz na kolację oprócz doskonałego smaku, ma także tę zaletę, że nie potrzebujesz wielu składników do jego przygotowania. Wśród nich jest ciasto francuskie i kilka prostych dodatków. Znajdziesz je wszystkie na liście poniżej, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dołożyć do posiłku to, co akurat masz w lodówce. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 100 g salami
  • 150 g sera żółtego
  • 1 jajko

Prosta kolacja na ciepło - przepis

Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Od strony dłuższego boku podziel je na trzy równe części. Z jednej strony posmaruj je sosem pomidorowym. Ułóż tam po cztery plasterki salami. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i ułóż go na wędlinie.

Następnie złóż przykryj składniki połową ciasta. Sklej boki. Kieszonki z ciasta umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Do miski wbij jajko i roztrzep je. Następnie posmaruj nim wierzch ciasta. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe danie podawaj z sałatką, a kolacja będzie udana. 

kolac ja.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv