Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę jabłka z jarzębiną i zasypuję cukrem. Efekt jest tak pyszny, że głowa mała
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.09.2024 18:09

Łączę jabłka z jarzębiną i zasypuję cukrem. Efekt jest tak pyszny, że głowa mała

jabłka i jarzębina w garnku
Fot. YouTube/Marcin Lezaza

Konfitura to doskonały dodatek wielu dań. Zwłaszcza jeżeli jest to ta przyrządzona z jabłek i jarzębiny. Jej smak zachwyci każdego, a w dodatku łączy się z wieloma daniami. Koniecznie poznaj przepis i przygotuj ją na zimę.

Zupełnie inna konfitura

Jesień to idealny moment, aby przygotować przetwory na zimę. I nie mamy tu na myśli ogórków czy buraków. Konfitura to zdecydowanie lepsza i smaczniejsza opcja. Szczególnie ta przygotowana z tego przepisu, ponieważ powstaje z połączenia z jabłek i dość nietypowej jarzębiny. Jej smak zachwyci każdego.

Taka nieco wytrawna konfitura doskonale pasuje do mięs. Najlepiej smakuje w połączeniu z dziczyzną, ale tak naprawdę możesz dodawać ją, do czego tylko chcesz. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją przygotować. 

konfitura.jpg
Fot. YouTube/Marcin Lezaza
Jakubiak podzielił się wstrząsającym wyznaniem. Fani trzymają kciuki za walkę o jego zdrowie

Jabłka, jarzębina, kilka składników i konfitura gotowa

Jak już wiesz, jabłka i jarzębina to podstawowe składniki tej konfitury. Oprócz nich potrzebne są także inne składniki. Dzięki nim całość nabierze odpowiedniego smaku i konsystencji. Wszystkie produkty wraz z ich gramaturami umieściliśmy na liście poniżej. Dokładnie trzymaj się proporcji, a konfitura wyjdzie idealna. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowań, pochodzą z kanału Marcin Lezaza, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg żurawiny
  • ½ kg cukru
  • 100 ml wody
  • szczypta cynamonu 

Konfitura z jabłek i jarzębiny - przepis

Przygotowanie konfitury zacznij dwie doby wcześniej. Oczyszczoną i umytą żurawinę przemroź przez 48 godzin. 

Po tym czasie umyte jabłka pokrój w ósemki umieść w garnku. Dodaj zamrożoną żurawinę, cukier oraz cynamon. Całość zalej wodą.

Składniki gotuj na małym ogniu przez godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać składniki. Owoce powinny się rozpaść i tworzyć gęstą konsystencję. 

Konfiturę przełóż do wymytych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu. Dodawaj do dań mięsnych.

Poznaj najlepszy dodatek do mięsa mielonego. Sprawdź również przepis na domową przyprawę do rosołu.

dżem w słoiku.jpg
Fot. YouTube/Marcin Lezaza