Smakosze.pl Przepisy Nacinam bakłażana i zapiekam z tym farszem. Rodzina ciągle dopomina się o dokładki
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Nacinam bakłażana i zapiekam z tym farszem. Rodzina ciągle dopomina się o dokładki

26 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy szybki obiad jest możliwy? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że przygotujesz zapiekanego z farszem bakłażana. Przepis jest bardzo prosty, a smak nie do opisania.

Bakłażan, czyli szybki sposób na obiad

Bakłażan to jedno z niedocenionych warzyw. Większość kojarzy je jako grillowany dodatek do mięs. Przepis, który znajdziesz poniżej, udowadnia jednak, że z bakłażana można przygotować pełnowartościowe danie na szybki obiad.

Choć przepis może przypominać nieco ten na faszerowaną paprykę, to wersja z bakłażanem smakuje o wiele lepiej. Wypróbuj przepis, a domownicy będą na tyle zachwyceni, że poproszą cię o dokładkę. Poznaj także inny przepis na szybki obiad z cukinii .

nacinanie bakłażana.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Ułóż biszkopty w naczyniu i zalej tą masą. Ten deser bez pieczenia to prawdziwy hit

Nie tylko bakłażan

Zapewne domyślasz się, że najważniejszym składnikiem tego obiadu jest bakłażan. Stanowi on pewnego rodzaju formę na farsz. Oprócz niego będziesz potrzebowała także innych składników, między innymi mięso. Wszystkie produkty wraz z dokładną gramaturą umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Zdjęcia ilustrujące w artykule pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajduje się na YouTubie. Sprawdź przepis na zdrową zupę .

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 300 ml wody
  • 30 g majonezu
  • 10 g musztardy
  • 30 g ketchupu
  • suszona pietruszka
  • olej
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Bakłażan faszerowany mięsem mielony - przepis

Umyte bakłażany przekrój na pół, a następnie odetnij ich końcówki. Następnie natnij warzywa, dzieląc je na 8 części. Zrób to jak na zdjęciu powyżej.

Do miski przełóż mielone mięso. Dodaj przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz startą na dużych oczkach cebulę. Mięso przypraw pieprzem, solą oraz słodką papryką. Dodaj majonez oraz musztardę i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę .

Mięsnym farszem wypełnij nacięcia w bakłażanach. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Ułóż na nim warzywa, w taki sposób, aby mięso się podsmażyło. Następnie przełóż faszerowane bakłażany do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy nie włóż nacięte pomidory.

Do miski wlej wodę oraz ketchup. Wsyp suszoną pietruszkę i wymieszaj składniki. Następnie płynem zalej bakłażany i piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut . Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami, a wszyscy polubią to niezwykłe danie. Sprawdź przepis na idealną sałatkę na Dzień Matki oraz dowiedz się, jak przechowywać czosnek, aby nie zgnił .

faszerowanie bakła.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Miesiąc temu gościła słynnego youtubera. Dziś opowiada o skutkach tamtego dnia
Znajoma kucharka doradziła mi czym doprawić rosół. W życiu bym nie wpadł na taki dodatek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy