W życiu nie jadłam lepszej pieczonej cukinii. Zalana tym sosem smakuje jak marzenie
![cukinia](https://images.iberion.media/images/1920/cukinia_4c5a33a554.jpg)
Szukasz pomysłu na pyszną i szybką przekąskę? Przygotuj pieczoną cukinię w aromatycznym sosie. W takim wydaniu jeszcze nie jadłeś tego warzywa. Przepis jest wart wypróbowania przez każdego smakosza.
Jedz cukinię dla smaku i zdrowia
Lubisz cukinię? Ja zwykle z tego smacznego warzywa przyrządzałam placki. Dodawałam ją też do kotletów mielonych i surówek. Z cukinii robię teraz pyszną przekąskę z sosem, który po prostu uzależnia. Taka cukinia jest doskonała i przyjemnie chrupiąca.
Sos z koperkowo-czosnkowy świetnie pasuje do tego dania. Cukinia w takim wydaniu będzie smakować wiosną. Warto jeść ją samodzielnie lub potraktować jako dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do mięs i ryb. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_d2771a9782.jpg)
Jak zrobić pieczoną cukinię w sosie?
Składniki:
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie dania zacznij od umycia cukinii i pokrojenia jej w grubsze plastry. Posól i odstaw na 30 minut. Teraz zajmij się sosem. Drobno posiekaj czosnek, przełóż go do miski i dodaj posiekany koperek.
Dołóż natkę pietruszki, dopraw solą i dokładnie wymieszaj składniki. Cukinie odciśnij przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody. Dopraw ją słodką papryką i smaż ją na oliwie z oliwek.
Cukinia, która kusi smakiem
Teraz na patelnię przełóż składniki z miski i też podsmaż. Pamiętaj o mieszaniu. Po kilku minutach sos wyłóż na cukinię. Danie jest już gotowe do podania. Mięciutka cukinia smakuje wyśmienicie z sosem, w którym nie brakuje czosnku, koperku i pietruszki.
Takie danie możesz zjeść z dodatkiem pieczywa. Będzie też pasowało do dań mięsnych i rybnych. Dzięki temu prostemu przepisowi można raz-dwa przyrządzić pyszną cukinie z doskonałym sosem. Wyjdzie potrawa, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wafle z mięsem mielonym. Podawaliśmy przepis na surówką z młodej kapusty ze smacznymi dodatkami.
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_1b32836b57.jpg)
Źródło: YouTube/KatarzynaTOP
Zdjęcia: screen YouTube/KatarzynaTOP
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_5deee750b8.jpg)
![lemoniada z kiwi](https://images.iberion.media/images/origin/lemoniada_593fb90afb.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_01a186c442.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_4a12e561f5.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)