Smakosze.pl Przepisy Nacinam ogórka, wkładam czosnek i pakuję do słoika. To patent na medal
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Nacinam ogórka, wkładam czosnek i pakuję do słoika. To patent na medal

21 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować.

Ogórki w innym wydaniu

W tym roku sezon na ogórki w Polsce dobiega już właściwie końca, ale koniecznie musisz poznać ten przepis . Przygotujesz z niego przetwory, które mają zupełnie inny smak niż choćby uwielbiane ogórki kiszone lub małosolne.

Wszystko dlatego, że tym sposobem przygotujemy faszerowane ogórki, które dopiero po wypełnieniu trafią do słoików. Sposób genialny i bardzo smaczny. Czytaj dalej, a dowiesz się o wszystkich tajnikach przygotowania.

nacinanie.jpg
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri
Mieszam mięso z przyprawami, zalewam i wekuję. Mam z tego szybki obiad na wyciągnięcie ręki

Ogórki i kilka dodatków

Oczywiście głównym składnikiem są ogórki. Kup te świeże, jędrne i dojrzałe. Oprócz nich potrzebny będzie także czosnek i kilka innych produktów. Poznasz, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się proporcji, a ogórki wyjdą doskonałe. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2 , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 2 kg ogórków
  • 1 głów czosnku
  • ocet
  • sól
  • cukier
  • koperek

Przepis na faszerowane ogórki

Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Obetnij końcówki ogórków i dokładnie je umyj, a następnie włóż do garnka. Gotuj przez dwie minuty, a następnie przełóż do zimnej wody. Ząbki czosnku obierz i pokrój na mniejsze części.

Ogórki natnij wzdłuż jak na powyższym zdjęciu. Do każdego otworu włóż kawałki czosnku. Ogórki ułóż w wyparzonych słoikach. Do każdego wsyp po łyżeczce soli i po pół łyżeczki cukru. Wlej także po pół szklanki octu na słoik, a wierzch przykryj umytym koperkiem. Całość zalej wodą, a słoiki szczelnie zamknij.

ogó rki.jpg
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2
Kupił rybę w smażalni i położył na wadze. Gdy to zobaczył, od razu wrócił do sprzedawcy
Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy