Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam mięso z przyprawami, zalewam i wekuję. Mam z tego szybki obiad na wyciągnięcie ręki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.08.2024 20:11

Mieszam mięso z przyprawami, zalewam i wekuję. Mam z tego szybki obiad na wyciągnięcie ręki

mięso ze słoika
Fot. YouTube/Moja kuchnia Tanja

Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj ten przepis, a już nigdy nie będziesz narzekać, że nie masz nic na obiad. Jest łatwy w przygotowaniu, a w dodatku możesz długo przechowywać go w lodówce. Sprawdź przepis i nie zwlekaj z przygotowaniem. 

Najlepszy przepis na obiad

Odkąd poznałem ten patent na obiad, robię go bardzo często. Przydaje mi się zawsze, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy, że wyciągnę słoik z obiadem, podgrzeję i gotowe. To znacznie lepsze rozwiązanie niż kuponie gotowych obiadów w sklepie.

W porównaniu do nich te domowe mają smak i nie zawierają konserwantów. Poznaj przepis i wykorzystaj go na obiad. Będziesz zachwycona smakiem. 

pulpety.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja
Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto

Lista składników na szybki obiad

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 30 g bułki tartej
  • 20 g mielonej papryki słodkiej 
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml wody
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Przepis na szybki obiad

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Mielone mięso przełóż do miski, wsyp cebulę. Wbij dwa jajka i wsyp odrobinę pieprzu oraz soli. Dodaj bułkę tartą oraz mieloną paprykę słodką. Wszystkie produkty połącz w jednolitą masę. 

Z otrzymanej masy uformuj kulki o średnicy około 3 centymetrów. Na patelni rozgrzej oliwę, ułóż na niej kulki i usmaż. Kiedy przyrumienią się na brązowo, wlej passatę pomidorową oraz wodę. Doprowadź do zagotowania. Wtedy dopraw pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. 

Całość dokładnie wymieszaj. Wyłącz kuchenkę. Do słoików przełóż mięsne klopsiki oraz sos. Do dużego garnka wlej wodę. Włóż słoiki i gotuj je przez 3 godziny. Kiedy ostygną, przechowuj je w lodówce. Korzystaj z nich zawsze, kiedy nie masz czasu na ugotowanie obiadu. Sprawdź przepis na idealne ciasto na Wielkanoc oraz dowiedz się, dlaczego ukraiński miód nie wjechał do Polski

gotowanie słoików.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja