Smakosze.pl Przepisy Nacinam schab i kładę na nim masło. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Fot. Facebook/Cookrate-Polska

Nacinam schab i kładę na nim masło. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

25 czerwca 2024

Co zrobić, żeby schab rozpływał się w ustach? Mam na to sprawdzony przepis. Nacinam mięso i kładę na nim masło oraz inne dodatki. Efekt przechodzi ludzkie pojęcie, a uzyskasz go w bajecznie prosty sposób.

Schab, który rozpływa się w ustach

Przyrządzasz schab na obiad? Ja często to robię, ale dopiero teraz uzyskują najlepszy efekt. Mięso jest mięciutkie, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach . Wcześniej często wychodziło nie tak smaczne i stanowczo zbyt twarde, jak na mój gust

To się zmieniło, odkąd poznałam ten przepis. Nacinam schab, kładę na nim masło i zapiekam. Oprócz tego przyda się jeszcze kilka apetycznych dodatków, takich jak: pieczarki konserwowe, cebula i mozzarella. Wychodzi obiad, że palce lizać. Podobną recepturę znajdziesz na Facebooku Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

kotlety schabowe
Fot. Facebook/Cookrate-Polska
Jesz gofry na ulicy? To niekulturalne. Ekspertka dopuszcza taką możliwość jedynie pod 1 warunkiem

Jak zrobić schab zapiekany z masłem i dodatkami?

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 200 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek konserwowych
  • 200 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki majonezu

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia mięsa na plastry o grubości 2 centymetrów. Wyjmij też masło z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Schab ponacinaj na ukos w kratkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso dopraw pieprzem i połóż po sporym kawałku masła na każdy plaster schabu.

Teraz masło rozsmaruj na kawałkach schabu. Do miski przełóż pokrojone pieczarki konserwowe, cebulę i wymieszaj. Warzywa nałóż na plastry schabu .

Mozzarellę zetrzyj na tarce, przełóż do miseczki, wbij jajko, dodaj majonez i dopraw solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj. Taką pierzynkę nałóż na warzywa na schabie. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Schab soczysty i mięciutki

Po tym czasie danie od razu podawaj. Mięso rozpływa się w ustach, pierzynka z mozzarelli i apetycznych warzyw nadaje mu wyjątkowego smaku . Tak przyrządzony schab będzie smakował z ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.

Polecam każdemu ten przepis, bo efekt jest znakomity. Mięciutkie mięso z pysznymi dodatkami będzie idealne na rodzinny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić młode ziemniaki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, dlaczego warto jeść agrest .

kotlety schabowe
Fot. Facebook/Cookrate-Polska

Źródło: Facebook/Cookrate-Polska

Zdjęcia: screen Facebook/Cookrate-Polska

Wszyscy czekają na wiosenną koperkową według Ani Starmach. I jedzą, aż im się uszy trzęsą
Myję, wkładam do słoika i zalewam. Tę domową fasolkę konserwową zawsze mam w swojej spiżarni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy