Nacinam schab i kładę na nim masło. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Co zrobić, żeby schab rozpływał się w ustach? Mam na to sprawdzony przepis. Nacinam mięso i kładę na nim masło oraz inne dodatki. Efekt przechodzi ludzkie pojęcie, a uzyskasz go w bajecznie prosty sposób.
Schab, który rozpływa się w ustach
Przyrządzasz schab na obiad? Ja często to robię, ale dopiero teraz uzyskują najlepszy efekt. Mięso jest mięciutkie, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach . Wcześniej często wychodziło nie tak smaczne i stanowczo zbyt twarde, jak na mój gust
To się zmieniło, odkąd poznałam ten przepis. Nacinam schab, kładę na nim masło i zapiekam. Oprócz tego przyda się jeszcze kilka apetycznych dodatków, takich jak: pieczarki konserwowe, cebula i mozzarella. Wychodzi obiad, że palce lizać. Podobną recepturę znajdziesz na Facebooku Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić schab zapiekany z masłem i dodatkami?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 200 g masła
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 200 g pieczarek konserwowych
- 200 g mozzarelli
- 1 jajko
- 4 łyżki majonezu
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia mięsa na plastry o grubości 2 centymetrów. Wyjmij też masło z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Schab ponacinaj na ukos w kratkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso dopraw pieprzem i połóż po sporym kawałku masła na każdy plaster schabu.
Teraz masło rozsmaruj na kawałkach schabu. Do miski przełóż pokrojone pieczarki konserwowe, cebulę i wymieszaj. Warzywa nałóż na plastry schabu .
Mozzarellę zetrzyj na tarce, przełóż do miseczki, wbij jajko, dodaj majonez i dopraw solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj. Taką pierzynkę nałóż na warzywa na schabie. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Schab soczysty i mięciutki
Po tym czasie danie od razu podawaj. Mięso rozpływa się w ustach, pierzynka z mozzarelli i apetycznych warzyw nadaje mu wyjątkowego smaku . Tak przyrządzony schab będzie smakował z ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.
Polecam każdemu ten przepis, bo efekt jest znakomity. Mięciutkie mięso z pysznymi dodatkami będzie idealne na rodzinny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić młode ziemniaki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, dlaczego warto jeść agrest .
Źródło: Facebook/Cookrate-Polska
Zdjęcia: screen Facebook/Cookrate-Polska